Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα σχέδια αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Θεωρείται βέβαιο ότι οι προσπάθειες ανατροπής και πρόκλησης χάους ώστε να αποσταθεροποιηθεί η χώρα θα εντείνονται όσο πλησιάζει η 3η του Δεκέμβρη, ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Δεδομένης μάλιστα της μεγάλης πλειοψηφίας που αναμένεται να συγκεντρώσει ο Πρόεδρος, Ούγο Τσάβες, καθώς συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά τουλάχιστον 30% από τον εκλεκτό των ΗΠΑ και της αντιπολίτευσης, κυβερνήτη της πολιτείας Ζούλια, Μανουέλ Ροσάλες.

Επομένως είναι μονόδρομος η πρόκληση μίας «πολύχρωμης επανάστασης» και οι πιο ακραίες ομάδες στις τάξεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα δεν άντεξαν και αποκάλυψαν χτες ότι σχεδιάζουν να διοργανώσουν βίαιες διαδηλώσεις με στόχο την ανατροπή του Προέδρου, Ούγο Τσάβες, μία μέρα μετά τις προεδρικές εκλογές. Ο Ραφαέλ Πολέο, διευθυντής της εφημερίδας «El Nuevo Pais» («Η Νέα Χώρα»), κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας να συγκεντρωθεί στις 06.00 της 4ης του Δεκέμβρη στην πρωτεύουσα και να κάνει «μια πορτοκαλί επανάσταση, όπως αυτή της Ουκρανίας», αναφέροντας ως παράδειγμα προς μίμηση την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Globovision», ο Πολέο είπε ότι η 4η του Δεκέμβρη θα είναι σημαντικότερη μέρα απ' ό,τι η 3η του Δεκέμβρη και κάλεσε το λαό να «διαδηλώσει κατά της εκλογικής απάτης» που προδικάζει. Η ασυνήθιστη αυτή έκκληση του Πολέο επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την ειδησεογραφική υπηρεσία «Prensa Latina», τη δήλωση του Τσάβες περί ύπαρξης ενός «δεύτερου σχεδίου» για την αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας και την ανατροπή της κυβέρνησης της λατινοαμερικανικής χώρας.

Το σχέδιο Πολέο έχει τον κωδικό τίτλο «3-4-5»: Ψηφοφορία την 3η του Δεκέμβρη, διαδηλώσεις την 4η του Δεκέμβρη, ανατροπή του Τσάβες την 5η του Δεκέμβρη με την υποστήριξη μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Τσάβες δηλώνει ότι τα σχέδια αυτά δείχνουν την «απελπισία» των στελεχών της αντιπολίτευσης μπροστά στο προβάδισμα της δικής του υποψηφιότητας, η οποία συγκεντρώνει 50% έως 60% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ