Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Ο Ορτέγκα στην προεδρία

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Σε αναμονή η αμερικανική κυβέρνηση καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Νικαράγουα, όπου μετά από 16 χρόνια εκλέγεται εκ νέου ο ηγέτης των Σαντινίστας (FSLN), Ντανιέλ Ορτέγκα, αφού έκρινε το αποτέλεσμα ...«αμφίρροπο»!

Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε ο Κέισι ενόσω το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωνε ότι με καταμετρημένο το 61,8% ο Ντανιέλ Ορτέγκα βρίσκεται επικεφαλής, μακράν των άλλων υποψηφίων, με 38,59% των ψήφων, ένα αποτέλεσμα ικανό να τον οδηγήσει στην προεδρία από τον πρώτο γύρο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Notifax», χτες αναμενόταν και η επίσημη ανακήρυξη του Ντανιέλ Ορτέγκα ως εκλεγμένου προέδρου. Ο κύριος αντίπαλός του και εκλεκτός των ΗΠΑ, Εντουάρντο Μοντεαλέγκρε της δεξιάς Φιλελεύθερης Συμμαχίας (ALN) ακολουθεί με διαφορά της τάξης του 9% (περίπου 30%) και στην τρίτη θέση ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος PLC Χοσέ Ρίσο.

Το FSLN όμως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, είναι και ο νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών αφού αποσπά 37 έδρες, 27 αποσπά το ALN και έπονται το PLC με 22 και 7 το MRS. Παρ' όλα αυτά, το FSLN δεν έχει την αναγκαία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και πολύ περισσότερο την πλειοψηφία των 56 εδρών που είναι αναγκαία για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, χαιρέτισε την κατά όλες τις ενδείξεις νίκη του Ντανιέλ Ορτέγκα, τονίζοντας ότι «οι πολίτες εξεγέρθηκαν εκ νέου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ