Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωμός εκβιασμός για δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα

Το στόχο της επιμήκυνσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξυπηρετούν τα προγράμματα για τη λεγόμενη «ενεργό γήρανση» του υπουργείου Εργασίας

Να μετατραπεί «η συνταξιοδότηση από γεγονός - σταθμός, σε διαδικασία» και να δημιουργηθούν «ευέλικτα συνταξιοδοτικά προγράμματα που συνδυάζουν τη σταδιακή αποχώρηση με τη μερική απασχόληση» είναι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης για τα επόμενα επτά χρόνια. Οπως υπογράμμισε χτες σε ημερίδα για τη λεγόμενη «ενεργό γήρανση» ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης, Κ. Τσουτσοπλίδης, για το σκοπό αυτό σχεδιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις που εντάσσονται για πρώτη φορά στον εθνικό σχεδιασμό.

Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός αυτός υποτάσσεται στη γενική κατεύθυνση της ΕΕ για επιμήκυνση του χρόνου εργασίας με διάφορους τρόπους, ακόμα και με το σχήμα της μερικής σύνταξης και της μερικής απασχόλησης. Με βάση αυτήν την κατεύθυνση της ΕΕ, η κυβέρνηση περνάει πλέον σε πρακτικά μέτρα για τον περιορισμό των «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» - όπως τις ονομάζουν - για την αφαίρεση δηλαδή του δικαιώματος να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη πριν τα 65 χρόνια.

«Σε κάθε περίπτωση - ισχυρίστηκε ο Κ. Τσουτσοπλίδης - στη χώρα μας πρέπει να ανατρέψουμε το κύμα πιέσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς και να δημιουργήσουμε συνθήκες για οικειοθελή παραμονή μέχρι το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης...». Βέβαια, αυτό που εμφανίζουν ως «οικειοθελή παραμονή», δεν είναι τίποτα άλλο από το σκληρό οικονομικό εκβιασμό, ο οποίος επιτυγχάνεται με τα εξευτελιστικά επίπεδα συντάξεων που λαμβάνει σήμερα η πλειοψηφία των συνταξιούχων και που σκοπεύουν να κάνουν ακόμα χειρότερα στο προσεχές μέλλον.

Ομοβροντία πυρών

Την ίδια θέση υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Ν. Αναλυτής, και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να πάνε στα 65 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ίδιος είχε κάνει λόγο για τα 67, ακόμα και τα 70 χρόνια, ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αν αυτό δείξουν τα δεδομένα της μελέτης που κάνει η Επιτροπή του... Οι παραπάνω δηλώσεις είναι σίγουρο ότι απηχούν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, ενώ από την άλλη «προετοιμάζουν» και «εθίζουν» τους εργαζόμενους στο «αναγκαίο κακό» που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ένα ειδικό μέσο πίεσης ασκείται και μέσω της υποχρηματοδότησης του ΙΚΑ, άρα και του προβλήματος της οικονομικής βιωσιμότητας των Ταμείων, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2007. Προϋπολογισμός ο οποίος, όπως αναφέρθηκε και στη χτεσινή συνέντευξη της ΓΣΕΕ, είναι ελλειμματικός, με δεδομένο ότι και το 2007 δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τον κλάδο Υγείας του (το 3,8% επί της μισθοδοσίας των ασφαλιζόμενων μετά την 1/1/1993), ποσό που φτάνει περίπου το 1 δισ. ευρώ. Ενώ δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των οφειλών προς το ΕΤΕΑΜ, που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισημάνσεις και κατευθύνσεις - άλλοθι στην κλιμάκωση της επίθεσης (2020-01-04 00:00:00.0)
Παράταση του εργάσιμου βίου και «ευελιξία» στη συνταξιοδότηση για τις γυναίκες (2017-08-13 00:00:00.0)
Συρτάρια γεμάτα νέες ανατροπές (2012-06-24 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ασφαλιστικό (2002-03-24 00:00:00.0)
Βάζουν μπροστά τις απολύσεις (1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ