Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με πυξίδα την ευρωπαϊκή πολιτική

Μια επιστημονική κάλυψη στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ανώτατη Εκπαίδευση επιχειρεί να δώσει η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών που έχουν κυκλοφορήσει το κείμενο με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου με πυξίδα την κοινή λογική». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο συνυπογράφεται και από πανεπιστημιακούς που κινούνται στο χώρο του ΣΥΝ, πράγμα που δε δημιουργεί έκπληξη, αφού κάποιοι από αυτούς υπογράφουν ταυτόχρονα και άλλα παρόμοια κείμενα που μοιάζουν διαφορετικών... κομματικών τοποθετήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παίρνουν θέση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και... ξεμπερδεύουν λέγοντας ότι και σήμερα είναι υπαρκτή η ιδιωτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αρα, σύμφωνα με τη «λογική» τους, η ιδιωτικοποίηση είναι κάτι σαν... φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν αλλάζει!

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει με τους χειρισμούς της «αντίθετο κλίμα από αυτό που θα χρειαζόταν μια σοβαρή και συναινετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Δηλαδή, ξεκαθαρίζουν από την πρώτη παράγραφο ότι το πρόβλημά τους δεν είναι με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά με τους χειρισμούς, που χάλασαν το εξ αρχής διαφαινόμενο «συναινετικό κλίμα» (βλέπε δυναμικοί αγώνες που φρέναραν τις αντιδραστικές αλλαγές)!

Στη συνέχεια μιλούν για αύξηση της χρηματοδότησης, συνδεδεμένη όμως με την «αξιολόγηση», δηλαδή σε μορφή «μπόνους» προς όσα ιδρύματα συμμορφώνονται με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Σ' αυτό το πνεύμα ζητούν εφαρμογή της «αξιολόγησης», του ελέγχου, δηλαδή, για το κατά πόσο προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις σε κάθε ίδρυμα, πόσο εντείνεται η ιδιωτικοποίησή του. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για «πιστοποίηση», που παραπέμπει σε... αφαίρεση του τίτλου του ΑΕΙ από τα ιδρύματα που δε θα προσαρμόζονται και θα αντιστέκονται.

Ζητούν να αποκτήσουν τα προγράμματα σπουδών «εξατομικευμένο» και «σεμιναριακό» χαρακτήρα, δηλαδή άνθρωποι με το ίδιο πτυχίο να μαθαίνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα και τα επιστημονικά αντικείμενα να αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο, σύμφωνα με τις πρόσκαιρες απαιτήσεις των εργοδοτών. Σ' αυτό το σημείο δείχνουν και πόσο αποστρέφονται τους αγώνες, αφού λένε το αμίμητο: «Τα μαζικά αμφιθέατρα δημιουργούν μαζικούς φοιτητές και άκριτη δράση»!

Στο ίδιο πνεύμα, κάνουν και για τα συγγράμματα, το άσυλο, την εκλογή πρυτανικών αρχών τις ίδιες ακριβώς προτάσεις με την κυβέρνηση και την ΑΡΣΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ