Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Εμπαιγμός και συναλλαγή

Διατάξεις που εντείνουν από τη μία τον εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων και από την άλλη το κλίμα ευνοιοκρατίας και συναλλαγής, περιέχει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις στο Δημόσιο που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει ως φιλολαϊκή τη ρύθμιση στο άρθρο 2 για την ενσωμάτωση σε δόσεις του λογιστικού επιδόματος των 176 ευρώ. Το επίδομα αυτό δε θα το παίρνει ο εργαζόμενος, αλλά θα αποτυπώνεται λογιστικά στο μισθό και θα λογίζεται ως συντάξιμο - μόνο για την κύρια σύνταξη και όχι για την επικουρική. Επομένως, θα γίνονται κρατήσεις από το μισθό για ένα επίδομα που δε θα καταβάλλεται. Επίσης, η αύξηση που προκύπτει στη σύνταξη είναι πενιχρή. Ενώ ολόκληρο το επίδομα θα καταβληθεί σε τέσσερα χρόνια καθώς θα δίνεται μία δόση κάθε έτος - αρχής γενομένης από την 1η Ιούλη 2007!

Στο άρθρο 5 υπάρχει μια ελάχιστη βελτίωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, χωρίς όμως να αλλάζει στην ουσία του και τον οποίο εφάρμοσε με νόμο το ΠΑΣΟΚ το 1997 μειώνοντας αισθητά το εφάπαξ. Στο άρθρο 3 η κυβέρνηση «φροντίζει» για νέα «γαλαζοπράσινα» βολέματα, καθώς προβλέπεται ότι οι συντάξεις όσων παύθηκαν από γενικοί διευθυντές θα υπολογίζονται με βάση τις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές της θέσης αυτής. Μάλιστα, αρκεί κάποιος να διατέλεσε έστω και μία μέρα στη θέση αυτή καθώς αίρεται ο περιορισμός της τριετούς παραμονής στη θέση του γενικού διευθυντή. Μια ρύθμιση που διαιωνίζει και εντείνει το καθεστώς συναλλαγής και ρουσφετολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ