Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Ιδιότυπες» ΣΔΙΤ οι εκχωρήσεις τομέων

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέδριο για τα οικονομικά της Υγείας

Οι εκχωρήσεις διαφόρων τομέων των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που γενικεύονται σήμερα, ενώ σ' αυτήν την κατάσταση εξώθησαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις με την περιοριστική πολιτική τους, ιδιαίτερα μετά το 1998. Η πλευρά αυτή αναδείχτηκε χτες στη διάρκεια των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις πολιτικές Υγείας.

Αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του τέως Διοικητή του «Ευαγγελισμού» - και νυν διευθυντή της Κλινικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών στο Φάληρο - Ανδρέα Καρταπάνη ο οποίος χαρακτήρισε ευθέως ως «ιδιότυπες ΣΔΙΤ» τις εκχωρήσεις τομέων στους ιδιώτες. «Οταν, είπε ο Α. Καρταπάνης, το 1998 καθορίστηκε το κλειστό νοσήλιο των δημόσιων Νοσοκομείων, το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε τη μισθοδοσία του συνόλου του προσωπικού. Από τότε η μη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, προσωπικού ασφάλειας, τραπεζοκόμων, τεχνικού προσωπικού, έχει μεταφέρει τις δαπάνες μισθοδοσίας του από το υπουργείο Οικονομικών στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Ολες οι εργασίες καθαριότητας, φύλαξης, διανομής φαγητού και μεγάλο μέρος των επισκευών και της συντήρησης κτιρίων και εγκαταστάσεων γίνονται από εξωτερικά συνεργεία. Η συνολική μηνιαία δαπάνη του Ευαγγελισμού το 2005 για καθαριότητα, ασφάλεια και διανομή φαγητού φθάνει στο ποσό των 467.618,66 ευρώ».

Οι διαπιστώσεις βέβαια του διευθυντή που εμπιστεύτηκαν στον «Ευαγγελισμό» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ σε τίποτα δεν απαλλάσσουν τον ίδιο από τις ευθύνες στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού και στον τομέα της Υγείας.

Ενα μέρος του ελλείμματος των νοσοκομείων, αποτελεί και η περίθαλψη των ανασφάλιστων, των απόρων και των αλλοδαπών. Για το έτος 2003 στον «Ευαγγελισμό», το κόστος περίθαλψης αυτής της κατηγορίας των ασθενών έφθασε τα 3,25 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση γι' αυτές τις περιπτώσεις ήταν 325.000 ευρώ. Ετσι η διαφορά των 2,93 εκατ. ευρώ επιβάρυνε το έλλειμμα του 2003.

Τα νοσήλια αποτελούν το 35% των εσόδων των νοσοκομείων, υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΙ Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Μονάδων Υγείας Νίκος Πολύζος, ενώ 5% των εσόδων προέρχεται από τις κατά πράξη πληρωμές. Το υπόλοιπο 60% προέρχεται κυρίως απ' την κρατική επιχορήγηση. Παρότι η προσέγγιση αυτή - με αποκλίσεις βέβαια - υποστηρίζεται ευρέως από πολλούς επιστήμονες εντούτοις οι κοινωνικοί προϋπολογισμοί που καταθέτει κάθε χρόνο στη Βουλή το υπουργείο Απασχόλησης περιορίζει την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία γύρω στο 6%, ενώ τα έσοδα απ' τα νοσήλια τα ανεβάζει μεταξύ 70 - 80%. Πάντως, το 60% των δαπανών των νοσοκομείων είναι για τη μισθοδοσία και το υπόλοιπο 40% για τις λειτουργικές δαπάνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ