Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

«Μια ζωή... Στέλιος Καζαντζίδης» τιτλοφορείται η κασετίνα, που κυκλοφόρησε από τη ΜΒΙ, πέντε χρόνια μετά το φευγιό του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή. Περιλαμβάνει dvd με οπτικοποιημένα τραγούδια και σπάνιες στιγμές του, μαζί με cd με τα σημαντικότερα τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης και 12σέλιδο ένθετο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο dvd, για πρώτη φορά, παρουσιάζονται μοναδικές στιγμές μέσα στο στούντιο με τις πραγματικές ηχογραφήσεις τραγουδιών - σταθμών, όπως τα «Πριν το χάραμα», «Οπου άνθρωπος κακία» και «Ηλιοβασίλεμα σωστό», καθώς και αποσπάσματα από παρουσιάσεις και απονομές χρυσών δίσκων του κ.ά. Στο cd της κασετίνας περιλαμβάνονται τραγούδια που άφησαν εποχή με τη φωνή του Στέλιου, όπως τα «Δε θα ξαναγαπήσω», «Το αγριολούλουδο», «Το τελευταίο βράδυ μου», «Της γερακίνας γιος», «Στην Ελλάς του 2000», «Τσιαμπασίν», «Γιατί με ξύπνησες νωρίς» κ.ά.

  • Από το «Ενα τρεχαντηράκι», στο «Ξενιτεμένο μου πουλί» του Χρ. Λεοντή, τους «Χαρταετούς» του Μ. Θεοδωράκη και το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» του Στ. Κουγιουμτζή, στα «Οτσι Τσόρνιε», «Καλίνκα» και άλλα ρώσικα λαϊκά τραγούδια... Ερμηνευμένα από δύο εξαιρετικές ορχήστρες, την ελληνική Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και την Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Οδησσού, τη Χορωδία «Ελλάδα» και τον Μπάμπη Τσέρτο. Η δημιουργική συνάντησή τους, σε συναυλία που έγινε τον Απρίλιο του 2004 στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, αποτυπώθηκε σε CD προσφέροντας μια πανδαισία ηχοχρωμάτων. Ενας δίσκος γεμάτος από αυθεντικές μελωδίες, δεξιοτεχνικό χειρισμό και αρμονικό πάντρεμα των μουσικών οργάνων και πάθος, που μαρτυρά τον αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο συγκλίνουν οι δύο ορχήστρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική ορχήστρα έχει εκατονταετή ιστορία, ενώ δεν είναι λίγοι οι Ελληνες που υπήρξαν μέλη της. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την «Eros music».

  • Η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» ήταν αιτία και αφορμή της γέννησης του ομότιτλου έργου του Σταμάτη Κραουνάκη. Μουσική και τραγούδια για τον έρωτα και το θάνατο, ερμηνευμένα από τον ίδιο τον δημιουργό τους και από μια πλειάδα αξιόλογων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Κουρουπάκης, Ερωφίλη, Νατάσσα Μποφίλιου, Ρίτα Αντωνοπούλου και Βικτωρία Ταγκούλη. Ενα δεμένο σάουντρακ, με έντονη συναισθηματική φόρτιση τόσο στο στίχο όσο και στη μουσική. Ο δίσκος είναι η πρώτη έκδοση της «Λυχνίας» και κυκλοφορεί αποκλειστικά από όλα τα «Μετρόπολις», και τον «Ιανό» (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), καθώς και από το e-shop του site www.kraounakis.gr, με στόχο «να πάει απ' ευθείας το έργο από τον δημιουργό στο κοινό».
  • Είναι πολλές οι συγκινήσεις που μας έχουν προσφέρει κατά καιρούς οι ακριβές μουσικές του Θεσσαλονικιού συνθέτη Γιώργου Καζαντζή. Ο τελευταίος δίσκος του - «Faux Bijoux», παρά τον παραπλανητικό τίτλο του δεν έχει τίποτα κοινό με τα ψεύτικα, όλα τα «φο» που μαστίζουν την εποχή μας. Αντίθετα, μέσα από τις συνθέσεις του, ο δημιουργός προσφέρει μια ακόμη όαση ηχοχρωμάτων, στα οποία συνυπάρχουν αρμονικά το κλασικό με το σύγχρονο, το συμφωνικό στοιχείο (βιολιά, βιόλες, τσέλα, άρπα κλπ.) με το ούτι, το κανονάκι τα κρουστά και τις ...πειραγμένες κιθάρες του Γιώργου Μπαντούκ Αποστολάκη. Το άλμπουμ περιλαμβάνει έντεκα οργανικά κομμάτια και ένα τραγούδι σε στίχους Ηλία Κατσούλη, που τραγουδάει ο Βασίλης Λέκκας. Κυκλοφορεί από το «Polytropon».

  • Ενα χρόνο μετά το «Echoes», ο γνωστός μπασίστας και συνθέτης Γιώργος Φακανάς επιστρέφει δισκογραφικά με ένα ...«Domino». Ενα δίσκο που κάνει περισσότερο φανερές από ποτέ τις προσμείξεις της τζαζ και του φούζιον, στον οποίο αποτυπώνεται τόσο η μελωδικότητα των συνθέσεων, όσο και το εκπληκτικά δεξιοτεχνικό παίξιμο κορυφαίων διεθνώς μουσικών. Ενορχηστρώσεις που υπογραμμίζουν τις συνθέσεις και εντάσσουν τα αυτοσχεδιαστικά μέρη στο σύνολο του αποτελέσματος. Μαζί με τον Γ. Φακανά (μπάσο) παίζουν: Mike Stern (κιθάρα), Dave Weckl (ντραμς), Brett Garsed (κιθάρα), Bob Franceschini (σαξόφωνα), Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο).
  • Με μια «Αλλη γη» επέστρεψε στη δισκογραφία ο Στάθης Δρογώσης. Το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, μετά το «Ο χειμώνας δε θα 'ρθει», περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια για την πόλη, «εκεί που οι κανονικοί άνθρωποι ζουν μια κανονική ζωή». Στο δίσκο υπάρχει και ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος εμπιστεύτηκε τους στίχους του «Πυροβολείστε το χρόνο» στον Στάθη Δρογώση το καλοκαίρι του 2002.
  • «Πάμε Μακριά» είναι ο τίτλος του νέου δίσκου του Κώστα Μακεδόνα. Ενα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ, με λαϊκά κομμάτια, αλλά και μπαλάντες, που έγραψαν οι Χριστόφορος Γερμενής, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιώργος Καφετζόπουλος, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κώστας Σέγγης, Γιάννης Σπανός, Γιάννης Φακίρης. Συμμετέχει ο Μέμος Μπεγνής.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ