Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνες λογοτέχνες στο Βορόνεζ

Το Πανεπιστήμιο του Βορόνεζ (Το διάταγμα για τη δημιουργία του, το υπέγραψε ο Λένιν το 1919)
Το Πανεπιστήμιο του Βορόνεζ (Το διάταγμα για τη δημιουργία του, το υπέγραψε ο Λένιν το 1919)
Τα τελευταία χρόνια, Ελληνες συγγραφείς επισκέπτονται την πανέμορφη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Βορόνεζ.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή, η πρωτεύουσα του «Μαύρου χώματος», όπως αποκαλείται το Βορόνεζ, έχει πανάρχαιες σχέσεις με τους Ελληνες. Θα διαπιστώσουμε τη μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα, καθώς στην περιοχή μεταφράζονται και εκδίδονται τα περισσότερα, απ' ό,τι σε όλη τη χώρα, βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μόνο την τελευταία διετία εκδόθηκαν, μεταφρασμένα στη ρωσική, 10 βιβλία Ελλήνων λογοτεχνών.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πεζογράφος Νίκος Κοσμάς και ο συγγραφέας - ποιητής Γιώργος Βελλάς, επισκέπτονται το Βορόνεζ. Για τον Γιώργο Βελλά, το ταξίδι θεωρείται επίσκεψη στη μικρή του «πατρίδα» το Βορόνεζ, όπου στα μετεμφυλιακά χρόνια, «ξαναγεννήθηκε», πνευματικά, σπούδασε στο κρατικό Πανεπιστήμιό του, υπερασπίστηκε τη διατριβή του για τον Γιάννη Κορδάτο και δίδαξε επί τριάντα χρόνια - μέχρι τον επαναπατρισμό του (1990) στην ιστορική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ο Νίκος Κοσμάς είναι από τους πιο γνωστούς Ελληνες συγγραφείς στο Βορόνεζ. Μερικά από τα έργα του, εμπνευσμένα από τα τραγικά γεγονότα της ζωής του ελληνικού λαού, στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος, έχουν μεταφραστεί, εκδοθεί και αγαπηθεί από τους κατοίκους του Βορόνεζ. Ανάμεσα σ' αυτά είναι: τα ιστορικά μυθιστορήματα «Τήγανος» και «Αιώνια νεολαίοι», οι συλλογές διηγημάτων «Ο θάνατος σε όλες τις μορφές» και «Αναδρομή». Τον περασμένο χρόνο ένα ακόμα βιβλίο του, εκδόθηκε στη ρωσική. «Ο Γιώργος Κοτζιούλας - ποιητής της Εθνικής Αντίστασης της Ελλάδας», όπου ο συγγραφέας καταγράφει στοιχεία άγνωστα στο πλατύ ρωσικό κοινό. Τα ποιήματα του Γ. Κοτζιούλα έχουν μεταφραστεί από τον γνωστό Ρώσο μεταφραστή - συγγραφέα, Εγένιο Νοβιτσίχιν.

Συνάντηση των λογοτεχνών με εκπροσώπους διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν στο Βορόνεζ. (Καθιστοί από αριστερά: δεύτερος ο Νίκος Κοσμάς, τρίτος ο Γιώργος Βελλάς)
Συνάντηση των λογοτεχνών με εκπροσώπους διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν στο Βορόνεζ. (Καθιστοί από αριστερά: δεύτερος ο Νίκος Κοσμάς, τρίτος ο Γιώργος Βελλάς)
Ο Νίκος Κοσμάς και ο Γιώργος Βελλάς, οι οποίοι προσκλήθηκαν στο Βορόνεζ, επισκέφθηκαν την κεντρική βιβλιοθήκη του νομού «Νικίτιν» καθώς και τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Κομμούνα».

Στη βιβλιοθήκη «Νικίτιν», μετά από τη συνάντηση με συγγραφείς και ποιητές της πόλης, όπου εκτός από τα γενικά θέματα, συζήτησαν και για τη σύγχρονη ρωσική και ελληνική λογοτεχνία, έγινε η βιβλιοπαρουσίαση ενός ακόμα βιβλίου του Νίκου Κοσμά «Τα γράμματα του Γιώργου Κοτζιούλα - μαρτυρίες του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα (1946-1949)». Το βιβλίο εκδόθηκε φέτος και θεωρείται συνέχεια του πρώτου. Στη συνέχεια, οι Ελληνες και Ρώσοι λογοτέχνες μίλησαν για τα σχέδια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στους τομείς της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.

Οι Ελληνες λογοτέχνες φιλοξενήθηκαν, επίσης, από τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Κομμούνα». Στη διάρκεια της συνέντευξης, που έδωσε στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Βιτάλι Ζίχαρεφ, Ο Νίκος Κοσμάς μιλώντας για τα έργα του, αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα που έζησε η Ελλάδα στον Εμφύλιο, καθώς και στη δική του συμμετοχή στους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στον ξένο και ντόπιο φασισμό. Οι φιλοξενούμενοι εκφράσανε τις καλύτερες εντυπώσεις τους για τη γιορτή «Η μέρα της πόλης», στην οποία πήραν μέρος.

Η επίσκεψη των Ελλήνων συγγραφέων καλύφθηκε εκτενέστατα από τον τοπικό Τύπο. Οι συντάκτες, Ευγενία Κοντράτιεφ, από την εφημερίδα «Κομμούνα» (αρ. φύλλου 143 14/9/2006) και ο Πάβελ Λεπέντιν από τη «Βορονέζκιι Κούριερ» (αρ. φύλλου 102 16/9/2006), έκαναν εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο των δύο συγγραφέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγές στα κρατικά λογοτεχνικά και θεατρικά βραβεία (2011-01-13 00:00:00.0)
Υπογραφές υπέρ του ΕΚΕΜΕΛ (2010-05-26 00:00:00.0)
«Αναπαύτηκε» ο δημιουργός του «Λοιμού» (2002-01-08 00:00:00.0)
Τα προβλήματα συγγραφέων - μεταφραστών (2000-10-12 00:00:00.0)
Βαλκανικό Εργαστήρι (1998-09-03 00:00:00.0)
Ελληνικό βιβλίο στην Ισπανία (1998-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ