Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περί δικομματισμού

Σύντροφοι, τ' ανηφόρι είναι ψηλό, πολύ ψηλό και χρειάζεται να το διαβούμε με ψηλά το κεφάλι, πατώντας πάνω στις περγαμηνές και τις θυσίες των μαρτύρων μας. Εχουμε βάσεις και θεμέλια γερά. Μπορούμε ν' αντιπαλέψουμε τη σκληρή κι απάνθρωπη πραγματικότητα που μας δημιουργούν. Εμείς ενσαρκώνουμε τη σμίξη της επιστημονικής μας θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού με το εργατικό κίνημα σαν νομοτελειακό επακόλουθο. Εχουμε λουλούδια και μυρωδιές και ρίζες βαθιές στη γη!

Ομως, κι ο δικομματισμός είναι μεγάλος και ισχυρός. Εχει 100 κανάλια κι έχουμε μόνον ένα. Εχει 100 εφημερίδες, όλων των αστικών αποχρώσεων, κι έχουμε μόνο μία. Η μάχη είναι σκληρή κι άνιση. Θα μου πείτε πως έχουμε την αλήθεια και το δίκιο των πολλών και καταπιεσμένων με το μέρος μας. Αυτοί έχουνε το ψέμα, την προπαγάνδα, τη διαστρέβλωση και το βόλεμα - αυτήν τη γάγγραινα. Ενα ψέμα διανθισμένο με φανταχτερά πλαστικά μπιχλιμπίδια, τα κλειδιά της εξουσίας, τους μηχανισμούς και το χρήμα για την εξαγορά συνειδήσεων.

Η μητέρα μου έλεγε «γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι»! Αυτός είναι ο δικομματισμός. Ενα κάλπικο λαμπερό νόμισμα με δυο αλληλοσυμπληρούμενες όψεις. Μία συμπυκνωμένη μάζα στη συσκευασία των δύο για πιο εύπεπτη χώνεψη. Ενας πελατειακός βραχνάς, χωρίς διόδους διαφυγής. Ενας πολτός μιας παχύρρευστης πάχνης, μια ομίχλη αδιαπέραστη, που δημιουργεί παρενέργειες στο λαό, ασφυξία κι αδιέξοδα. Τόσο, που να θέλουν το λαό σιωπηλό, ακίνητο, άτολμο, σε αβάσταχτη και συνεχή ομηρία, πηγή ψηφοθηρικής καταλήστευσης και κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

Δικομματισμός είναι η ίδια αστική φιλοσοφία της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς με παραλλαγές κι αναχώματα στις περιπτώσεις απόκλισης - ναυαγίου - του ενός ή του άλλου κόμματος... Υπάρχουν, βέβαια, και οι γνωστές «τσόντες», που δεν αλλοιώνουν, όμως, το ύφος και το περιεχόμενο του δικομματισμού.

Δικομματισμός είναι η εμπορία της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού, όταν εναλλάσσεται στην εξουσία. Τα ίδια λόγια, η ίδια επιχειρηματολογία, οι ίδιες συμπεριφορές, ανάλογα με το πόστο που κατέχουν τη δεδομένη στιγμή και, κυρίως, αν βρίσκονται στις καρέκλες της εξουσίας ή της αντιπολίτευσης.

Σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, το σύστημα του δικομματισμού - με τις διάφορες μορφές και εκδοχές του - είναι δοκιμασμένο με επιτυχία και η διαφθορά και η σαπίλα μετακυλίονται ως συγκοινωνούντα δοχεία σε κυλιόμενες κυκλικές σκάλες. Από τον έναν στον άλλον και τανάπαλιν.

Δικομματισμός είναι ένας συνασπισμός των αυτών πολιτικών κατευθύνσεων και στρατηγικής προς εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας, που συμφωνούν στα σημαντικά και διαφωνούν στ' ασήμαντα ως άλλοθι. Υπόσχονται, κοροϊδεύουν και ξεγελάνε.

Γι' αυτό είπα, σύντροφοι, και στην αρχή... απότομο, πολύ απότομο και δύσκολο τ' ανηφόρι. Αλλά μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Με το κεφάλι ψηλά κι ασπίδα την κοσμοθεωρία μας. Ολα αντιπαλεύονται, με υπομονή και επιμονή, γνώση και αισιοδοξία, πίστη και αυταπάρνηση και, κυρίως, με διαρκή αγώνα.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ