Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ... γενναιοδωρία της κυβέρνησης προς δήμους

Ως γενναίος χρηματοδότης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) θέλει να φανεί το υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας τρεις αποφάσεις του που αφορούν την καταβολή έκτακτης επιχορήγησης για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από τη μία πλευρά και την απόδοση κάποιων χρημάτων από τα έσοδα από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και από τα τέλη διαφήμισης από την άλλη.

Μόνο ως φάρσα θα μπορούσε να εκληφθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια να φανεί γαλαντόμος η κυβέρνηση, όταν τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού μαρτυρούν πως υπολείπεται στα χρήματα που έπρεπε να δοθούν στους δήμους για μια σειρά από αρμοδιότητες, ενώ ακόμα παραπέρα συνεχίζει την παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων της, οι οποίοι συνολικά από το 1990 ανέρχονται σε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες την απόδοση στην ΤΑ 19,5 και 11,6 εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη διαφήμισης και από το ΤΑΠ αντίστοιχα. Επίσης ανακοίνωσε την έκτακτη απόδοση περίπου 7,2 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Οταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), τα χρήματα που οφείλει η κυβέρνηση από το 2003 μέχρι το 2006 για μεταφερθείσες από το κράτος αρμοδιότητες (παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, συντήρηση σχολείων, πολιτική προστασία), ανέρχονται στα 883 εκατομμύρια ευρώ. Ευθύνες, βέβαια, για αυτή την κατάσταση φέρει και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, η οποία αποδέχτηκε αυτές τις αρμοδιότητες, στο όνομα της δήθεν «ισχυροποίησης» των δήμων, μη φροντίζοντας για την εξασφάλιση των ανάλογων κονδυλίων και διεκδικώντας αντίθετα φορολογική εξουσία ώστε να τις ασκούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ