Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ - ΣΟΥΔΑΝ
Πυκνώνουν οι επιθέσεις ανταρτών...

NTZMAMENA - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο 48ωρο στην πρωτεύουσα του κεντροαφρικανικού Τσαντ, Ντζαμένα, όπου οι αντάρτες που μάχονται την κυβέρνηση του Προέδρου Ιντρίς Ντεμπί πυκνώνουν τις επιθέσεις τους όχι μόνον στο ανατολικό τμήμα της χώρας (όπου χτες ανακοινώθηκε πως λεηλάτησαν αποθήκες τροφίμων και ειδών αρωγής από οργανώσεις του ΟΗΕ στη μεθοριακή πόλη Αμπέτσε) αλλά και στο εσωτερικό της χώρας όπου φαίνεται να κατευθύνονται με στόχο την κατάληψη της Ντζαμένα.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν χτες για τις περιπολίες εκατοντάδων πάνοπλων στρατιωτών σε κεντρικά σημεία της Ντζαμένα, τα κλειστά σχολεία και καταστήματα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι χαμηλές αναγνωριστικές πτήσεις γαλλικού «Μιράζ» (προφανώς για να καταγράψει τις θέσεις ανταρτών...). Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζε την κατάσταση «βαριά», ζητώντας «επειγόντως την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας» κατά μήκος των συνόρων Τσαντ - Σουδάν.

Επιθέσεις στο Νταρφούρ

Το ίδιο 24ωρο, οι αντάρτες της οργάνωσης «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ, εξαπέλυσαν επίθεση για πρώτη φορά και στο νότιο τμήμα της επαρχίας σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Κορδοφάρ. Υποστήριξαν πως κατέλαβαν το πεδίο γεωτρήσεων και πως τους παραδόθηκαν δεκάδες στρατιώτες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ακόμη και στρατηγοί. Η σουδανική κυβέρνηση αρνήθηκε πως οι αντάρτες κατέλαβαν την περιοχή.

Στο μεταξύ, υπογράφτηκε την Κυριακή στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην Αντίς Αμπέμπα μνημόνιο κατανόησης από αξιωματούχο του Οργανισμού και του ΟΗΕ για τη συγκρότηση μεικτής δύναμης στο Νταρφούρ. Οπως αναφέρθηκε, η συγκρότηση της μεικτής δύναμης ΟΗΕ-ΑΕ θα γίνει σε τρία στάδια και θα ξεκινήσει με την παροχή επιμελητειακής και τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης από τον ΟΗΕ και θα ολοκληρωθεί με τις μεικτές αποστολές στρατιωτών αμφοτέρων οργανισμών. Ωστόσο, το Σουδάν έχει συμφωνήσει μόνον με τις βασικές αρχές της πρότασης Ανάν, δίχως να αποσαφηνίζει τη στάση του για την αποστολή κυανοκράνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ