Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μαζική πάλη για την απόκρουση του ιμπεριαλισμού
  • Εκδήλωση αλληλεγγύης χτες στη Νίκαια
  • Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Κάλεσμα μαζικής πάλης για την απόκρουση του ιμπεριαλισμού έστειλε χτες βράδυ από το Δημαρχείο της Κοκκινιάς η θρυλική μορφή του λαϊκού κινήματος του Βιετνάμ από την εποχή της πάλης ενάντια στο γαλλικό και μετέπειτα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό η Νγκουέν Τι Μπινχ, σήμερα μέλος του προεδρείου της Βιετναμέζικης επιτροπής για την Ειρήνη και Ανάπτυξη, στη διάρκεια της εκδήλωσης αλληλεγγύης που διοργάνωσε στη Νίκαια η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του φιλειρηνικού κινήματος του σοσιαλιστικού Βιετνάμ στη χώρα μας.

Στην αντιπροσωπεία και στην εκδήλωση μετείχε, επίσης, ο Νγουέν Βαν Χουίν, γγ της Επιτροπής Ειρήνης του Βιετνάμ. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημαρχείου της Νίκαιας το σύνθημα «Αλληλεγγύη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» δονούσε την αίθουσα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θόδ. Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Ερμες Ερέρα, η Βέρα Νικολαΐδου αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός Γραμματέας της ΚΟΠ, ο Μπ. Αγγουράκης από το τμήμα των Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γιος του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Αλληλεγγύης, του ΠΑΜΕ, της ΠΕΑΕΑ, της Ομοσπονδίας Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, της ΚΝΕ, σωματείων, μαζικών φορέων κ.ά.


Τα μέλη της βιετναμέζικης αντιπροσωπείας ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στη Νίκαια με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Η εκδήλωση στο Δημαρχείο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Νίκαιας Στ. Μπενετάτου, ο οποίος χαρακτήρισε τους προσκεκλημένους σύμβολα για όλους τους καταπιεσμένους και τόνισε ότι ο ηρωικός αγώνας τους δείχνει ότι οι λαοί είναι πιο δυνατοί από τους ιμπεριαλιστές και πως σήμερα που ο πόλεμος φουντώνει σε πολλές γειτονιές του πλανήτη πρέπει ενωμένοι με τα κινήματα ειρήνης να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

Στην ομιλία του, ο Ευάγ. Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και τους αγώνες του Βιετνάμ, επισήμανε τα εγκλήματα των Αμερικανών, το χημικό πόλεμο που εξαπέλυσαν για να καταστρέψουν τα δάση που κρύβονταν οι αντάρτες, με αποτέλεσμα μετά τον πόλεμο να έχει χαθεί το 16% του πληθυσμού και το 57% να είναι άστεγο. Και μέχρι σήμερα πρόσθεσε παρά τις υποσχέσεις καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ρίχνει την ευθύνη στις εταιρείες που παρήγαγαν τα χημικά και οι εταιρείες στην κυβέρνηση που τα χρησιμοποίησε.

Τέλος, το λόγο πήρε η θρυλική Νγκουέν Τι Μπινχ, η οποία αφού αναφέρθηκε στα δεινά του λαού από την κατοχή των Γάλλων και τον πόλεμο των Αμερικανών επισήμανε τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για ανάπτυξη και που έχουν αποτέλεσμα, αφού για παράδειγμα από χώρα εισαγωγής ρυζιού που ήταν το Βιετνάμ σήμερα είναι δεύτερη στον κόσμο σε εξαγωγή και στο στόχο που έχει μπει το 2020 «να είμαστε χώρα μέσης βιομηχανικής ανάπτυξης».

Αναφερόμενη σε όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο τόνισε ότι «είμαστε σε μια ανάπτυξη των πολεμικών σχεδίων και δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες στις φτωχές χώρες και την επιθετικότητα των δυνατών». Είναι, κατέληξε, επιτακτική ανάγκη ο αγώνας για Δικαιοσύνη και ειρήνη και υπενθύμισε ότι υπάρχουν θετικά γεγονότα όπως το δυνάμωμα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και το δυνάμωμα των κινημάτων ειρήνης σε πολλές περιοχές, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το μέλλον.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή του Μεταλλείου του Γρηγόρη Λαμπράκη στα μέλη της βιετναμέζικης αντιπροσωπείας από τους εκπροσώπους της ΕΕΔΥΕ και τιμητικής πλακέτας για τα 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς από τον δήμαρχο της Νίκαιας. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στο βετεράνο αγωνιστή στον αγώνα του βιετναμέζικου λαού Κώστα Σαραντίδη. Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η αντιπροσωπεία του βιετναμέζικου κινήματος ειρήνης χτες επίσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ και της ΕΕΔΔΑ.

Σήμερα, Τετάρτη, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των επαφών της βιετναμέζικης αντιπροσωπείας με συνάντηση στις 9 π.μ. στον Περισσό με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος και με αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 7.30 μ.μ. θα συμμετέχει σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την οποία διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ