Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Υποπτες» οι μικρές επιχειρήσεις και ΕΒΕ

Φορολογικά γιουρούσια σε αναζήτηση εσόδων - ενίσχυση των προνομίων για τους ισχυρούς

Χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και περισσότεροι φορολογικοί έλεγχοι σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και ελευθεροεπαγγελματιών περιλαμβάνονται στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή. Απόλυτα φανερή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ΕΒΕ μέσω της διάταξης που επί της ουσίας καταργεί τη λεγόμενη οικειοθελή αυτοπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων, η οποία να σημειωθεί ότι ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο υλοποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών της.

Στο εξής με τη νέα διάταξη οι «περαιωμένες υποθέσεις» δεν υφίστανται, καθώς θα υπόκεινται σε «δειγματοληπτικούς ελέγχους» και θα επιλέγονται κάθε φορά με υπουργική απόφαση. Στο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ο κίνδυνος «καταστρατηγήσεων», καθώς «οι επιχειρήσεις μπορεί να αποκρύπτουν φορολογητέα έσοδα ή να εμφανίζουν αυξημένες δαπάνες».

Να σημειωθεί πως ένα από τα προεκλογικά σλόγκαν της ΝΔ ήταν η η «εμπιστοσύνη» που θα έδειχνε στη φορολογική ειλικρίνεια των μικρών επιχειρήσεων. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι και οι ΕΒΕ θα σηκώσουν τη νέα χρονιά πολύ μεγαλύτερα ποσά φόρων σε αντίθεση με τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που ανταμείβονται με νέα κίνητρα και φοροεκπτώσεις. Με άλλη διάταξη αυξάνεται από 5 σε 10 χρόνια ο χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, ενώ ή διοικητική (εξωδικαστηριακή) επίλυση φορολογικών διαφορών θα γίνεται από Επιτροπή στην οποία οποία θα μετέχει και πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε χτες, δεν περιλαμβάνεται η προαναγγελθείσα χαριστική όσο και ιδιαίτερα προκλητική ρύθμιση για τα «αποθεματικά» των μεγάλων ΑΕ. Ωστόσο, η εν λόγω χαριστική ρύθμιση προβλέπεται ρητά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού έτους 2007 και αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ