Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΗΠΑ - ΕΝΕΛ
Πολυεθνική «εισβολή» στο Κόσσοβο

Διευρύνονται οι μπίζνες και οι επιχειρηματικές κουμπαριές

Ευφορία δημιουργούν στην κυβέρνηση οι ενεργειακές μπίζνες, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις δεδομένες αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε ενεργειακό διαγωνισμό στο Κόσσοβο από κοινού με τους Αμερικανούς συνεταίρους της και την ιταλική ΕΝΕΛ, συνέπεσε με τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν και θέματα ενέργειας. Μάλιστα, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα καλά λόγια που επιφύλαξε προχτές για την πολιτική της κυβέρνησης ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Κ. Μαντίλ.

Η εμπλοκή της ΔΕΗ στο Κόσσοβο ταιριάζει «γάντι» με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που περιλαμβάνει και τις χώρες - μη μέλη, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμπίπτει, όμως, και με τις σκληρές «συστάσεις» του Κ. Μαντίλ, που επισήμως ζήτησε από την κυβέρνηση - αφού βεβαίως επισήμανε ότι έχει κάνει προόδους στην «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - άμεση παρέμβαση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, όπως: αύξηση των τιμολογίων, μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ στην αγορά, ιδιωτικοποίηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Η ΔΕΗ συμμετέχει στο διαγωνισμό με την ΣΕΝΚΑΠ ΑΕ, την εταιρεία που έχει συστήσει μαζί με την αμερικανική ΚΟΝΤΟΥΡ ΓΚΛΟΜΠΑΛ, μέσω «ένωσης εταιρειών» που δημιούργησε με την ΕΝΕΛ. Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε από το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων των Προσωρινών Θεσμών Αυτοδιοίκησης του Κοσσόβου και αφορά την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 2.100 MW και ανάλογη δυνατότητα μεταφοράς, την ανάπτυξη νέου ορυχείου λιγνίτη για τις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής, την ανάπτυξη νέου ορυχείου για νέες μονάδες παραγωγής και την αναβάθμιση ενός υπάρχοντος εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ελληνο-αμερικανο-ιταλική σύμπραξη έχει καταθέσει ήδη αίτηση για την προκαταρκτική φάση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΕΝΚΑΠ ΑΕ επιδίωκε να συμμετάσχει μόνη της στο διαγωνισμό, ωστόσο οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι αρχές του Κοσσόβου ήταν τέτοιες που δεν της το επέτρεψαν, οπότε στράφηκε στην αναζήτηση συνεργασίας με μεγάλη ενεργειακή εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ