Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ιμπεριαλιστική βία υπόσχεται το ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 Νοέμβρη στη Ρίγα της Λετονίας δεν έδωσε κάτι ουσιαστικά καινούριο για το χαρακτήρα και τους σκοπούς του. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τον εαυτό του, τον επεξέτεινε σ' ένα ανώτερο επίπεδο. Στην ουσία, επανέλαβε την προσπάθεια να ολοκληρώσει τη μεταβολή του από μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, αυτή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σε πλανητικό Σύμφωνο, με τη διαδικασία σταδιακών εξελίξεων και προσαρμογών.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή υπήρξε αποκαλυπτική. Σημείο ένα: Συζητήθηκε ζήτημα αναδιοργάνωσης των εταιρικών σχέσεων. Αυτό σχετίζεται με την αμερικανική πίεση αποδοχής ενός ολιγομελούς διευθυντηρίου, που θα αποφασίζει άμεσα, γρήγορα και καταλυτικά για τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. Αυτό σε αντίθεση με τη θέληση των κρατών - μελών να ορίζουν αυτά τον τρόπο και τη δύναμη συμμετοχής τους. Γίνεται εντονότερο το πρόβλημα μετά τον κίνδυνο στρατιωτικής κατάρρευσης στο Αφγανιστάν όπου ζητείται από τις ΗΠΑ μεγαλύτερη συμμετοχή των εταίρων. Σημείο δύο: Συζητήθηκε η ενδυνάμωση σε στρατό και εξοπλισμούς, που σημαίνει άμεση προοπτική πλανητικής δραστηριότητας. Σημείο τρία: Διαμόρφωση τρόπων και μορφών συμμετοχής σε στρατιωτικές δραστηριότητες μη μελών, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, καθώς και άλλες φίλιες κυβερνήσεις χωρών. Πρόκειται για πλανητική διεύρυνση με ισχυρά κράτη και «προθύμους». Σημείο τέσσερα: Είναι ενδεικτική των προθέσεων η περιφερειακή εφαρμογή του πλανητικού σχεδίου στα Βαλκάνια. Υπάρχουν δυο κατηγορίες, από τρεις χώρες η κάθε μια. Αλβανία, Κροατία και FYROM τοποθετούνται στο προενταξιακό στάδιο. Οι αποφάσεις που παίρνονται θα εφαρμόζονται για την ένταξή τους, εφόσον η αμυντική τους δομή κι ο εξοπλισμός συνάδουν και εντάσσονται στις αμυντικές δομές και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη τοποθετούνται στην οργάνωση «Συνεταιρισμός για την ειρήνη», που είναι ένα διαφορετικό επίπεδο ΝΑΤΟικής συνεργασίας. Ομως, κι αυτό εντάσσεται σε μελλοντική συνολική ένταξη υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις. Στο σημείο αυτό, ίσως, να παρουσιάζεται το σπέρμα μιας μελλοντικής αναδιοργάνωσης του ΝΑΤΟ με κατάταξη των μελών του σε περισσότερα του ενός επίπεδα. Δηλαδή, κάτι ανάλογο με την πρόθεση ισχυρών εταίρων της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις συνυπολογίζουν αυτήν την πιθανότητα με τις χρόνιες επιδιώξεις τους να βρίσκονται στον πυρήνα των ισχυρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με ό,τι υποταγές και αντιλαϊκές ενέργειες συνεπάγεται αυτό εντός κι εκτός των συνόρων (τρομονόμος, χρήση «σταγονιδίων» κατά εργατολαϊκών εκδηλώσεων, χρήση στρατιωτικών μονάδων εναντίον απεργών, όπως οι βατραχάνθρωποι κατά των λιμενεργατών, συμμετοχή σε καθεστώτα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες, ανεξέλεγκτη χρήση της αμερικανικής βάσης της Σούδας και του συνόλου των στρατιωτικών βάσεων για ΝΑΤΟικούς επιθετικούς σκοπούς κλπ.). Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού, στη συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα, ότι για τη σύνδεση των βαλκανικών χωρών με το ΝΑΤΟ υπήρξε αποφασιστική συμβολή της Ελλάδας. Οπως επίσης και η αναφορά του ότι πέρασαν πολλά χρόνια από τη δημιουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) κι ότι σήμερα υποχρεώνεται να αναθεωρεί και να προσαρμόζεται στην τωρινή πραγματικότητα. Εδώ αξίζει να επανασημειωθεί ότι, πράγματι, πολλά άλλαξαν στον πλανήτη στα πάνω από πενήντα χρόνια της ύπαρξής του. Πράγματι, το λεγόμενο «σιδηρούν παραπέτασμα» αποδείχτηκε ότι δεν ήταν και τόσο ...«σιδηρούν».

Ο λεγόμενος «κομμουνιστικός ολοκληρωτισμός» δεν ήταν και τόσο ...«ολοκληρωτισμός». Αντίθετα με τη χρόνια μαζική προπαγάνδα για ηλιθίους, το σιδηρούν παραπέτασμα απλώνεται μπροστά μας με τη σιδερόφραχτη επιθετική μηχανή του ΝΑΤΟ και ο ολοκληρωτισμός έγινε καθημερινή πρακτική διακυβέρνηση εις βάρος χωρών, εθνών και λαών από το ολοκληρωτικό σύστημα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Αυτό που έδειξε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας είναι η απόφαση των ισχυρών να το διευρύνουν δομικά και εξοπλιστικά και να το μετατρέψουν σε πλανητικό Σύμφωνο Κυριαρχίας της Γης. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες μιας έστω και περιορισμένης αναίμακτης αλλαγής στον πλανήτη έχουν περιοριστεί. Η στρατοκρατική οργάνωση του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου υπόσχεται ένα άκρως αιματηρό μέλλον για την ανθρωπότητα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ