Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Η Επανάσταση θα νικήσει

Τμήμα των ένοπλων επαναστατικών δυνάμεων

Associated Press

Τμήμα των ένοπλων επαναστατικών δυνάμεων
ΑΒΑΝΑ (του απεσταλμένου μας, Δημήτρη Καραγιάννη).-

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία της Επανάστασης για τη Μέρα Γιορτασμού των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό των 50 χρόνων από την άφιξη των πρώτων επαναστατών από το Μεξικό με το πλοιάριο «Γκράνμα» και των 80 χρόνων του Φιντέλ Κάστρο.

Πριν από 50 χρόνια, στις 2 Δεκέμβρη του 1956, σηματοδοτήθηκε η έναρξη του αντάρτικου επαναστατικού πολέμου, όταν το «Γκράνμα» (ένα γιοτ στο οποίο άνετα μπορούσαν να ταξιδέψουν 12 επιβάτες) έφτασε στις ακτές της Κούβας, μεταφέροντας τους 82 πρωτεργάτες της Επανάστασης, με επικεφαλής τον ίδιο τον Κουβανό ηγέτη, αλλά και τους Ραούλ Κάστρο, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και Καμίλο Σιενφουέγος, που θα νικήσει την 1η Γενάρη του 1959.

Στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις προς τιμήν των 80 χρόνων του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, είχαν καταφτάσει τις προηγούμενες μέρες στην Κούβα 1.452 ξένοι αντιπρόσωποι από 82 χώρες. Την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων είχε αναλάβει το Ιδρυμα Guayasamin, που φέρει το όνομα του μεγάλου ζωγράφου του Εκουαδόρ, Οσβάλτο Γκουαγιασαμίν, φίλου του Φιντέλ και της Κουβανικής Επανάστασης.

Συνολικά, στην Κούβα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πάνω από 40 Κομμουνιστικών και Αριστερών Κόμματων από όλες τις ηπείρους του κόσμου, και δεκάδες αντιπροσωπείες κυβερνήσεων. Ανάμεσα σ' αυτούς οι Πρόεδροι της Βολιβίας, της Νικαράγουας, της Αϊτής, του Σαν Βισέντε και Γκραναδίνων και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο.

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και της ΕΕΔΥΕ, συμμετείχε στις εκδηλώσεις ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας των δύο οργανώσεων, ενώ εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας Θεσσαλονίκης ήταν ο πρόεδρός του, Φώτης Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Αντιιμπεριαλιστική Εξέδρα «Χοσέ Μαρτί» μεγάλη συναυλία δεκάδων καλλιτεχνών «Ολες οι φωνές, όλες», στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ μπροστά από το Γραφείο Μονίμων Συμφερόντων των ΗΠΑ στην παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν, έγιναν την Παρασκευή τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Μια αγκαλιά για τον Φιντέλ» από το Ιδρυμα Γκουαγιασαμίν, στο Μουσείο Καλών Τεχνών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Γενάρη. Στο κλείσιμο των εκδηλώσεων, το βράδυ της Παρασκευής, παραβρέθηκε ο εκτελών χρέη Προέδρου της χώρας και υπουργός Αμυνας, Ραούλ Κάστρο Ρουζ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των υπουργών, Κάρλος Λάχε, και παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, και ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, καθώς και όλοι οι διεθνείς προσκεκλημένοι.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έτυχε θερμής υποδοχής από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, και πήρε μέρος στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της «Γκράνμα». Κατά την άφιξή της, η Αλ. Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη στην κουβανική τηλεόραση, όπου υπογράμμισε πως το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στην Κουβανική Επανάσταση και μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς όλων των μελών, στελεχών και φίλων του Κόμματος, προς τον αγωνιστή λαό της Κούβας και τον ηγέτη του, Φιντέλ Κάστρο, μια μεγάλη προσωπικότητα του διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετέχει επίσης η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, συναντήθηκε με το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Φερνάντο Ρεμίρεζ Εστενιόζ, όπου έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στη χώρα μας, στην Κούβα και συνολικά στη Λατινική Αμερική. Ο Φ. Ρεμίρεζ τόνισε ιδιαίτερα την εκτίμηση του ΚΚ Κούβας προς το ΚΚΕ και για την παρουσία του στις εκδηλώσεις και εκτίμησε θετικά τις εξελίξεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου συντελείται τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και των επαναστατικών κινημάτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα παρέδωσε στον Κουβανό κομμουνιστή το δώρο των CD του Μίκη Θεοδωράκη - ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις - ώστε να παραδοθούν στον Φιντέλ Κάστρο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τους εκπροσώπους Κομμουνιστικών Κομμάτων που συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις, όπως με τον ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας Α. Β. Βάρνταν, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας(Μαρξιστικό) Πρακάς Καράτ, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Παραγουάης Ανανίας Μαϊντάνα και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Αργεντινής Πατρίτσιο Ετσεβεράι. Στις εκδηλώσεις, επίσης, συμμετείχαν με υψηλή εκπροσώπηση το ΚΚ Τουρκίας με τον ΓΓ Κεμάλ Οκουγιάν, το Γερμανικό ΚΚ με τον πρόεδρό του Χάινς Στερ, και τον ΓΓ του ΚΚ Βουλγαρίας. Επίσης παραβρίσκεται ο Ζοζέ Κασανόβα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ και διευθυντής της «Αβάντε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ