Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Επρεπε να γνωρίζει... »

Με ξάφνιασε το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας στα 400 μ. εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης, διαμαρτυρήθηκε για καταπάτηση της οικογενειακής του ειρήνης από τους γιατρούς της «WADA», προκειμένου να τον υποβάλουν σε «αντιντόπινγκ κοντρόλ». Είχα την εντύπωση ότι είναι γνώστης των κανόνων του παιχνιδιού, ως επαγγελματίας αθλητής που είναι.

Θα 'πρεπε, λοιπόν, να γνωρίζει ότι δυστυχώς με τη σημερινή μορφή της άκρατης εμπορευματοποίησης του αθλητισμού έχει οικειοθελώς υποθηκεύσει το οικογενειακό του άσυλο, και ακόμα την προσωπική του αξιοπρέπεια. Είναι σκληρό το επάγγελμα του πρωταθλητή, ο οποίος τις περισσότερες φορές παίζει με τη ζωή του. Δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, τα παραδείγματα.

Στην εποχή που ζούμε κανείς δεν πιστεύει ότι ο πρωταθλητισμός είναι «καθαρός». Σήμερα ο αθλητισμός είναι ένα αμειβόμενο θέαμα. Παραγωγός οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες, χρηματοδότης οι πολυεθνικές εταιρείες, ηθοποιοί οι αθλητές. Επειδή όμως η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται - όχι αναγκαστικά - τίμια η ΔΟΕ μαζί με τους παγκόσμιους αθλητικούς οργανισμούς, δημιούργησαν τη «WADA» για να αποδείξουν στον κόσμο ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των αθλητών, άρα και για «καθαρό» αθλητισμό. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Τη στιγμή κατά την οποία οι ίδιοι, π.χ., στα γκραν πρι του στίβου ζουμάρουν τους φακούς της τηλεόρασης απάνω στις ράβδους χρυσού που περιμένουν τους νικητές ή όταν διαφημίζουν τα αστρονομικά ποσά αγοραπωλησίας αθλητών ομαδικών αθλημάτων ή τα κέρδη αθλητών του τένις, κλπ.

Η παραβίαση, λοιπόν, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο χώρο του αθλητισμού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Ο κ. Ιακωβάκης, λοιπόν, με την πανεπιστημιακή μόρφωση που έχει και ως πολιτικοποιημένος άνθρωπος απ' ό,τι έχω καταλάβει, κακώς διαμαρτυρήθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ορφανό, αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του εξυπηρετούν και υπηρετούν με ευλάβεια το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και στο χώρο του αθλητισμού.

Και κάτι ακόμα. Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε γίνεται μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε όλες τις κοινωνικές πτυχές της ζωής μας.

Ο κ. Ιακωβάκης, ως επαγγελματίας αθλητής, ή θα συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση ή θα παλέψει για την ανατροπή της με οποιοδήποτε κόστος. Δεν είναι δυνατό να έχουμε και την «πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο», όπως λέει η σοφή λαϊκή μας παροιμία.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέο ακρωνύμιο και Τσαϊκόφσκι στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2021-07-16 00:00:00.0)
Η Ρωσία, το ντόπινγκ και οι βαθύτερες αντιπαραθέσεις (2019-12-28 00:00:00.0)
Εναρμόνιση με WADA (2010-03-17 00:00:00.0)
Νέες... βολές Ιακωβάκη (2010-03-10 00:00:00.0)
Ζητείται «χρυσός» για το ... χάπι (2005-08-07 00:00:00.0)
Ανελέητη «κούρσα» συμφερόντων (2005-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ