Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σχεδιάζονται διασκέψεις ενώ κλιμακώνεται η βία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την πραγματοποίηση «περιφερειακής διάσκεψης για την ασφάλεια» ανήγγειλε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι έστειλε αντιπροσωπείες σε όλες τις γειτονικές χώρες, με στόχο να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο σκοπό αυτό. Ο αλ Μάλικι τόνισε ότι η διάσκεψη θα γίνει στα μέσα Δεκέμβρη με τη συμμετοχή όλων των ιρακινών πολιτικών παρατάξεων για να «καταρτιστεί μια χάρτα κατά της ενδοκοινοτικής βίας».

Από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής κοινοβουλευτικής παράταξης (Ενωμένης Συμμαχίας), αλλά και ηγέτης της ισχυρότερης, πολιτικά και στρατιωτικά, σιιτικής οργάνωσης (Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ), διατεινόταν ότι «ξένες παρεμβάσεις δε θα βοηθήσουν το Ιράκ». Ο Χακίμ συναντήθηκε, χτες, με τον Πρόεδρο Μπους και φέρεται να του εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί οι κατοχικές δυνάμεις «δεν επιτίθενται με τη δέουσα σκληρότητα κατά των σουνιτών ανταρτών», στους οποίους απέδωσε την ευθύνη της εμφύλιας έντασης.

Εννοείται πως αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι ένοπλες σιιτικές ομάδες, όπως οι ταξιαρχίες Μπαντρ που ελέγχονται από τον ίδιο, φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη για την εμφύλια ένταση λειτουργώντας ως «τάγματα θανάτου». Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε «μη ικανοποιημένος» από τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Χτες στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός στρατηγός Ουίλιαμ Κάλντουελ, εκπρόσωπος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, ανέφερε ότι «τέλος της άνοιξης, αρχή καλοκαιριού» του 2007 το «σύνολο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ θα υπάγεται σε ιρακινή διοίκηση». Ως τώρα από τις 10 ιρακινές μεραρχίες, δύο μόνο ως τώρα έχουν διοίκηση ιρακινή.

Νέο λουτρό αίματος

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις στη Βαγδάτη, χτες. Οι χειρότερες από αυτές τις επιθέσεις ήταν η έκρηξη 3 παγιδευμένων αυτοκινήτων στη συνοικία Μπάγια (16 νεκροί, 20 τραυματίες) και η επίθεση ενόπλων κατά λεωφορείου σιιτών εργατών (15 νεκροί, 9 τραυματίες). Οπως έγινε γνωστό χτες σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 5, ανεβάζοντας το σύνολο από την έναρξη του πολέμου σε 2.900.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ