Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Οξύνεται η πολιτική ένταση

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες έξω από την έδρα της κυβέρνησης στη Βηρυτό

Associated Press

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες έξω από την έδρα της κυβέρνησης στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Χιλιάδες σιίτες μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία του νεαρού Αχμάντ Μαχμούντ, μέλος του σιιτικού κόμματος «Αμάλ», που σκοτώθηκε από σφαίρα αγνώστου κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ σουνιτών υποστηρικτών της κυβέρνησης Σινιόρα και σιιτών υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, σε επεισόδια την Κυριακή. Στην κηδεία συμμετείχαν σημαίνοντα στελέχη των «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ», ενώ ακούστηκαν και σκληρά συνθήματα όπως «Θάνατος στο Σινιόρα» και «το αίμα των σιιτών βράζει».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόσο εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων όσο και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ανώτατου Σιιτικού Συμβουλίου (του ανώτερου θρησκευτικού οργάνου των σιιτών), σεΐκ Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν, ζήτησε ηρεμία και ενότητα. «Δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθούν διαφορές μεταξύ σουνιτών - σιιτών, μεταξύ μουσουλμάνων - χριστιανών», τόνισε.

Ανάλογη έκκληση ενότητας και αυτοσυγκράτησης απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Σινιόρα. Εντούτοις, ΜΜΕ που πρόσκεινται στη «Χεζμπολάχ» και στη μεγαλύτερη κυβερνητική σουνιτική παράταξη του γιου του Χαρίρι, Σάαντ, αντάλλασσαν μεταξύ τους κατηγορίες για το ποιος «ωθεί τη χώρα στον εμφύλιο». Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας Δευτέρας προς Τρίτη, σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια σε περιφερειακές σουνιτικές συνοικίες μεταξύ νεαρών σιιτών και σουνιτών, που τερματίστηκαν με την επέμβαση του στρατού.

Σύμφωνα με διαρροές που δε διαψεύστηκαν, ο επικεφαλής του λιβανέζικου στρατού, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, εξέφρασε ανησυχίες για την κλιμακούμενη πολιτική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι ο λιβανέζικος στρατός «βρίσκεται σε δύσκολη θέση και θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά του. Είναι πολύ εύκολο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου».

Την ίδια ώρα, ενώ στη Βηρυτό έχουν σπεύσει απεσταλμένοι αρκετών αραβικών χωρών επιμένοντας ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με διάλογο, ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυναν μήνυμα προς τη Δαμασκό καλώντας τη «να μη στηρίξει δυνάμεις που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση του Λιβάνου και της περιοχής». Επίσης, κάλεσαν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν διάλογο, επαναλαμβάνοντας ότι «στηρίζουν την κυβέρνηση Σινιόρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ