Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΩΝΗΣ
Νομοσχέδιο - μποναμάς στους εργοδότες

Νομοσχέδιο - έκτρωμα με το οποίο γυρνά τις εργασιακές σχέσεις των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δεκαετίες πίσω, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με συνοπτικές διαδικασίες, προσφέροντας μια ακόμα εκδούλευση στους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές. Το νομοσχέδιο αφορά στο Μητρώο των επιχειρήσεων της Ζώνης και παρουσιάστηκε προχτές στους συνδικαλιστές από τον ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Σ. Παπαδόπουλο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου. Στη συνάντηση κλήθηκε τηλεφωνικά και η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, η οποία κατήγγειλε τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, αρνήθηκε να παραλάβει και να συζητήσει το νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή και αποχώρησε μαζί με τους συνδικαλιστές, αρνούμενη να νομιμοποιήσει τον οποιοδήποτε «διάλογο» επιδίωκε με έμμεσο τρόπο η κυβέρνηση.

Αντίθετα, απαίτησε από τον ΓΓ του υπουργείου να υλοποιήσει η κυβέρνηση παλιότερη δέσμευσή της για χωροθέτηση της Ζώνης με άμεση ψήφιση νόμου και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Στο προωθούμενο νομοσχέδιο, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, με το άρθρο 12 καταργείται ότι μέχρι σήμερα είχε νομοθετηθεί με τους αγώνες τους για κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Με το άρθρο 3 επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου, δίνοντας την ευκαιρία στους εφοπλιστές να ναυτολογούν εργαζόμενους και να τους χρησιμοποιούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό σε χώρους ναυπηγοεπισκευής, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες εκτελούν μόνο τα εξειδικευμένα συνεργεία της Ζώνης και όχι οι επιβαίνοντες των πλοίων.

Το πιο απαράδεκτο όμως και προκλητικό, όπως καταγγέλλουν, είναι το άρθρο 9 με το οποίο αναστέλλεται επ' αόριστον και στην ουσία χαρίζεται η καταβολή πάσης φύσεως εργοδοτικών εισφορών που οφείλονται μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2006 σε ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς από τις επιχειρήσεις του χώρου, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα σωματεία προειδοποιούν πως δε θα αφήσουν να περάσει η κατάργηση του δικαιώματος στην ασφαλή εργασία, η διάλυση των Ταμείων και η κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων που με αγώνες κατάκτησαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσε τροπολογίες ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και των αυτοαπασχολούμενων (2020-07-29 00:00:00.0)
ΣΥΡΙΖΑ: Διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, αλλά με «ρήτρες»... (2014-05-31 00:00:00.0)
Κατηγορηματικό «όχι» από το ΚΚΕ (2007-03-09 00:00:00.0)
«Επί ποδός» οι εργαζόμενοι (2000-12-06 00:00:00.0)
Αντεργατικό και κάτι παραπάνω... (2000-11-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση και για το άρθρο 11 (1996-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ