Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εριξε τη χαριστική βολή στον ΟΤΕ

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, χτυπώντας παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα στον Οργανισμό

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων έξω από το μέγαρο του ΟΤΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων έξω από το μέγαρο του ΟΤΕ
Την πλήρη και οριστική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, ολοκληρώνοντας το «έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία καταργούνται διατάξεις που επέβαλλαν τη συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ και χτυπιούνται παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων, που αποτελούσαν «εμπόδιο» στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του.

Με το άρθρο 4 καταργείται το ελάχιστο όριο συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Στο ισχύον καθεστώς προβλέπεται ότι το ελληνικό δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Στο εξής οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μπορούν να του πουλήσουν κάθε μετοχή που κατέχουν. Στο ίδιο άρθρο, καταργείται και ο περιορισμός που ισχύει σήμερα για τους ιδιώτες μετόχους να υπολογίζεται η ψήφος τους στις γενικές συνελεύσεις κατ' ανώτατο όριο 5%, ακόμα και αν κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών. Κάτι που αποτελούσε εμπόδιο στην παραπέρα εξαγορά μετοχών από ιδιώτες.

Με το άρθρο 3 αντικαθίσταται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού του ΟΤΕ από αυτόν που ισχύει για την «Κοσμοτέ Α.Ε.» (Cosmote). Ετσι, κατοχυρώνεται το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης, αμοιβής, εξέλιξης και απόλυσης του προσωπικού. Οι αποδοχές όσων προσληφθούν μετά την ισχύ της τροπολογίας πετσοκόβονται κυριολεκτικά, καθώς δε θα δικαιούνται τα επιδόματα που παίρνουν όσοι έχουν προσληφθεί πριν από την ισχύ της τροπολογίας, όπως το χρονοεπίδομα που ξεκινά από 10% επί του βασικού μισθού το πρώτο έτος εργασίας και φθάνει το 80% στο 30ό έτος εργασίας.

Αυτό ισχύει και για τους 1.500 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά τις 14 Ιούλη 2005, όταν και άρχισε να ισχύει η κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που κατάργησε το καθεστώς της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ. Οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών θα γίνουν αορίστου χρόνου μετά την ισχύ της τροπολογίας. Επιπλέον, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αποτελέσουν και τον «δούρειο ίππο» για το σταδιακό χτύπημα των εργαζομένων στον ΟΤΕ πριν από τον Ιούλη του 2005.

Τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρει η ίδια η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - η οποία, ακόμα και σε χτεσινή της ανακοίνωση, διαμαρτύρεται όχι για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, αλλά για τους όρους με τους οποίους γίνεται! Την ίδια ώρα, στο χτεσινό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, της ΕΣΚ ΟΤΕ, για άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΟΜΕ και απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και συντονισμό της δράσης, η αντίδραση της πλειοψηφίας ήταν «θα δούμε». Σε δήλωση στο «Ρ» ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΟΜΕ, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι το καθεστώς στον ΟΤΕ θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ