Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο δολοφονικό επεισόδιο στην εσωτερική αντιπαράθεση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΩΜΗ.-

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα μεταξύ των οργανώσεων «Φατάχ» - «Χαμάς», ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας. Χτες το πρωί, άγνωστοι δολοφόνησαν στο Κχαν Γιούνις, στο κέντρο της Λωρίδας, τον 45χρονο Μπάσαμ αλ Φάρα, τοπικό επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» και δικαστή σε, όπως λέγεται, ισλαμικό δικαστήριο.

Η «Χαμάς» κατηγόρησε τους δράστες για «εναρμόνιση με την ισραηλινή πολιτική», χαρακτηρίζοντας την επικρατούσα κατάσταση «εγκληματική και χαώδη» και αποδίδοντας την ευθύνη στη «Φατάχ». Η «Φατάχ» αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως άλλωστε έκανε η «Χαμάς» στην περίπτωση της δολοφονίας των 3 γιων στενού συνεργάτη του Προέδρου Αμπάς, τη Δευτέρα.

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, αργά χτες το απόγευμα, 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη μεθόριο Γάζας - Ισραήλ. Επίσης, 2 Παλαιστίνιοι μαχαίρωσαν Ισραηλινό μεθοριακό φρουρό, στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, έξω από τη Ραμάλα. Ο ένας συνελήφθη.

Επιστροφές και συναντήσεις

Συντομεύτηκε, όπως φαίνεται, η περιοδεία του Παλαιστινίου πρωθυπουργού σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Αν και αναμενόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να παραμείνει εκτός παλαιστινιακών εδαφών και τις επόμενες 2 βδομάδες, χτες διαρρεόταν ότι επιστρέφει σήμερα τα ξημερώματα. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες διαρροές η επίσπευση οφείλεται στο γεγονός ότι ματαιώθηκαν οι επισκέψεις του σε Ιορδανία, Σ. Αραβία, Ομάν, Λίβανο, επειδή δεν έγινε δεκτός από τους εκεί αξιωματούχους. Κατά άλλους οφείλεται στην εσωτερική όξυνση των τελευταίων ημερών.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχιζε τις επαφές του στην Ευρώπη, φθάνοντας στη Ρώμη. Κατά τη συνάντησή του με τον Ρομάνο Πρόντι, ο Εχούντ Ολμέρτ εξήρε το ρόλο της Ιταλίας «στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας 1701 που έληξε τις εχθροπραξίες στο Λίβανο». Ο Πρόντι, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι είναι «ανάγκη να επιτευχθεί πρόοδος και να αρχίσουν άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστινίους», ενώ και οι δύο φέρονται να χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την κατάσταση που επικρατεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ