Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Ενεργειακή συμφωνία με τη Βενεζουέλα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Επέκταση της συμφωνίας με τη Βενεζουέλα για την αγορά επιδοτούμενου πετρελαίου και μονάδων παραγωγής ενέργειας ανακοίνωσε ο μελλοντικός υπουργός Ενέργειας της Νικαράγουας, Εμίλιο Ραπατσιόλι, στην κυβέρνηση του νεοεκλεγμένου Προέδρου, ηγέτη των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα. Σημειώνεται ότι η Νικαράγουα παράγει το 80% του ηλεκτρισμού της χρησιμοποιώντας πετρέλαιο, και οι σημερινές υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν προκαλέσει ενεργειακή κρίση, μόνιμες διακοπές ρεύματος και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερο αμφισβητούνται τα αναγγελθέντα προνόμια από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής και ΗΠΑ (CAFTA) στη Νικαράγουα, μετά την παρουσίαση έκθεσης σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της Συμφωνίας στη συγκεκριμένη χώρα.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα», επικαλούμενο δηλώσεις ενός από τους συντάκτες της έρευνας του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNPD), με την CAFTA οι αγρότες θα πρέπει να μεταναστεύσουν στις πόλεις για να βρουν δουλιά. Και οι δύο συντάκτες της έρευνας, ο Μάριο Σάντσες και ο Ρομπ Βος, υπογράμμισαν ότι οι αγροτικές περιοχές δε θα έχουν οφέλη από αυτή τη Συμφωνία, που ξεκίνησε στη Νικαράγουα τον Απρίλη του 2006. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι οι κύριες επενδύσεις της CAFTA θα γίνουν στον τομέα της υφαντουργίας και στα αστικά εργοστάσια, όπου προσλαμβάνεται φτηνό εργατικό δυναμικό με ελάχιστη επαγγελματική κατάρτιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ