Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Οταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία

Ενας Βρετανός επιθεωρητής της αστυνομίας βρίσκεται μπροστά σε ένα πτώμα και επειδή γνωρίζει καλά ότι ο πεθαμένος «μιλά» με τη σιωπή του, προσπαθεί να «ακούσει» την ιστορία του. Εκείνη την ίδια στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο συναντά και τον έρωτα, κάτι που έχει αποκλείσει από τη ζωή του από τον καιρό που έμεινε χήρος. Η ιατροδικαστής είναι μια γοητευτική νέα γυναίκα και εκείνος ένας ώριμος, συμπαθής, αλλά μοναχικός άνδρας. Η ιστορία αρχίζει. Οι ήρωες βγαίνουν από την ομίχλη που κάλυπτε τη φαντασία της συγγραφέως και παίρνουν σάρκα και οστά. Αυτονομούνται. Συνεργάζονται στενά και μαζί ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας με την ανταλλαγή ευρημάτων και απόψεων. Δημιουργούν σχέση επαγγελματική, αλλά κυρίως ερωτική. Αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία απ' όπου κατάγεται - από τη μεριά της μητέρας της - η δημιουργός αυτής της ιστορίας, η Κρίστι Δήμου.

Στο Ζούμπερι, στο σπίτι όπου ζει με τον Ελληνα άνδρα της, η ζωή της κυλά ήρεμα. Ομαλά... Συζυγικά. Διαφορετικά. Ο Θωμάς αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στη δουλιά του και ελάχιστο στη γυναίκα του. Η Κρίστι, όμως, δεν ενοχλείται από τη διαρκή του απουσία για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή έτσι μπορεί απερίσπαστη να συνεχίσει το βιβλίο της, το οποίο περιμένει με ανυπομονησία στην Αγγλία ο εκδότης της, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο πιο στενός της φίλος, και, δεύτερον, επειδή παρόλο που κατά καιρούς ανησυχεί για την υγεία του συζύγου της, του έχει τυφλή εμπιστοσύνη.

Ο επιθεωρητής Μακντάουαλ δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Ισως γιατί η φύση της δουλιάς του απαιτεί να είναι καχύποπτος... Ισως.

Ομως, ποιος του έδωσε αυτό το επάγγελμα, ποιος τον έχρισε αστυνομικό; Εκείνη. Γιατί λοιπόν ο ήρωάς της να υποψιάζεται τους πάντες και τα πάντα και αυτή, η δημιουργός του, να συνεχίζει να εθελοτυφλεί και να δικαιολογεί τις αιώνιες εξαφανίσεις του Θωμά; Απουσίες. Ξαφνικά, καθώς το μυθιστόρημα προχωρά, η Κρίστι αποφασίζει να ανοίξει τα μάτια της και να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει στη δική της ιστορία. Αλίμονο όμως, αυτό που βλέπει είναι απίστευτα σκληρό. Ανατριχιαστικό. Παγώνει και δεν μπορεί να αντιδράσει. Παθητικά και καρτερικά περιμένει το ασύλληπτο: το τέλος της. Την εκτέλεσή της. Η Εθνική Αθηνών - Λαμίας επικίνδυνη και η ζωή πιο απρόβλεπτη, πιο φανταστική από τη φαντασία. Ευτυχώς.

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου στο καινούριο μυθιστόρημά της «Μακάριοι οι Πενθούντες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη», κάνει μια στροφή. Ποιοτική, κατά τη γνώμη μας. Η συγγραφέας αφηγείται δυο ιστορίες, προκαλώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την αποσπασματική, καλογραμμένη, ωστόσο, αστυνομική περιπέτεια, αλλά και την «αληθινή» που της δίνει τη δυνατότητα να θίξει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Να μιλήσει για τον έρωτα, το γάμο, την ασφάλεια και την ανασφάλεια, την καχυποψία, αλλά και την τυφλή εμπιστοσύνη.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο άνθρωπος που γελά (2013-01-03 00:00:00.0)
Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία (2012-12-06 00:00:00.0)
Οι αποψινές επιλογές (2011-09-07 00:00:00.0)
Η απόδραση της Φίνι (2010-05-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-11-11 00:00:00.0)
"Ομπρέλα" γεμάτη όνειρα (1995-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ