Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να μη χαθούν τα ένσημα όσων δούλεψαν στη Λιβύη

Ερώτηση των Αντ. Σκυλλάκου και Τ. Τσιόγκα στη Βουλή

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να μη χάσουν τα ένσημά τους εργαζόμενοι που δούλεψαν σε ελληνικές εταιρείες στη Λιβύη ζητούν, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Τάκης Τσιόγκας.

Οσοι εργαζόμενοι δούλεψαν στην αφρικανική χώρα μετά την 1-6-1981 και προσπαθούν να μεταφέρουν στο ΙΚΑ ασφαλιστικές τους εισφορές πρέπει, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, να προσκομίσουν «πρωτότυπη μισθολογική κατάσταση επικυρωμένη από την εργοδότρια εταιρεία και το λιβυκό ασφαλιστικό ταμείο». Ωστόσο, οι εταιρείες στις οποίες δούλεψαν οι Ελληνες έχουν διαλυθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, άρα δεν είναι δυνατή η έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών. Η μόνη λύση, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι «η ελληνική κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, τόσο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας όπου προφανώς υπάρχουν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας αρχεία των καταστάσεων προσωπικού και των ασφαλιστικών εισφορών που κατέθεταν οι συγκεκριμένες εταιρείες για όσο διάστημα δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη ή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ, όσο και μέσω του προξενείου μας για την πραγματοποίηση των συνεννοήσεων με το λιβυκό ασφαλιστικό ταμείο».

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές τονίζουν πως ούτε η προσκόμιση βίζας από την οποία να προκύπτει η οριστική αποχώρηση των εργαζομένων από τη χώρα είναι εφικτή, καθώς αυτοί έφυγαν από τη Λιβύη μέσα σε πολύ κρίσιμες συνθήκες (συγκεκριμένα μέσα σε συνθήκες πιθανής εμπλοκής με χώρα της ΕΕ), και μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, χωρίς, όμως, να τηρηθούν οι συνηθισμένες διαδικασίες. Γι' αυτό και το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου.

Οι βουλευτές ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος ώστε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ευθύνονται για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, να πάψουν να ταλαιπωρούνται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να μη χάσουν τα ένσημά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ