Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Μακροχρόνια άνεργοι οι 6 στους 10

Με πλασματικά κριτήρια, για ένα ακόμα τρίμηνο, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει μειωμένη την ανεργία

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ουρές των ανέργων, την ίδια ώρα που κατευθύνει στους εργοδότες τα κονδύλια του ΟΑΕΔ
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ουρές των ανέργων, την ίδια ώρα που κατευθύνει στους εργοδότες τα κονδύλια του ΟΑΕΔ
Τους 408.190 έφτασαν οι άνεργοι το Γ΄ τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Ο μεγάλος αυτός αριθμός ωστόσο απεικονίζει ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας, με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας που η ίδια η πολιτική της γεννά και αναπαράγει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κριτήρια μέτρησης της ανεργίας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και χρησιμοποιεί η ΕΣΥΕ, εξαφανίζουν ένα μεγάλο μέρος των ανέργων καθώς εργαζόμενος θεωρείται αυτός που δούλεψε έστω και μια ώρα (!) μια βδομάδα πριν την καταγραφή, ή εκείνος που συμμετέχει στα διάφορα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, σε προγράμματα «stage», ενώ την ανεργία «μειώνουν» τεχνητά τόσο η υποαπασχόληση, όσο και οι εργαζόμενοι μιας μέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 408.190 ανέργους οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 58,5%, ενώ το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ανέρχεται στο 38,1% του συνόλου. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 17,6%. Ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες το ποσοστό αυτό φτάνει το 25%. Συνολικά, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών φτάνει το 13%.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 5,6% των απασχολουμένων. Από αυτό το ποσοστό το 42,6% επέλεξε τη μερική απασχόληση γιατί δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση. Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (14%) και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 10,2% και η Ηπειρος με 9,9%. Ο αριθμός των απασχολουμένων, το τρίτο τρίμηνο του 2006, ανήλθε στα 4.493.663. Από αυτούς το 63% είναι μισθωτοί, το 22% είναι απασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 8% αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό και το 7% βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ