Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονισμένες ενέργειες κατά της αναθεώρησης

Με στόχο να συντονίσει και να οργανώσει τον αγώνα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε μέσα από σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων, που συμμετείχαν με αποφάσεις των οργάνων τους σε σχετική πρωτοβουλία ομάδας συνδικαλιστών.

Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από συλλόγους γονέων, φοιτητών και μεταπτυχιακών φοιτητών, εργαζομένων. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αντίθεση όλων των συμμετεχόντων στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με την επισήμανση ότι αυτή θα σηματοδοτήσει όχι απλά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την ιδιωτικοποίηση όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Υπογραμμίστηκε, ακόμα, ότι βασικό αίτημα διεκδίκησης είναι η ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Εγινε ξεκάθαρο ότι θεωρούν «μύθους» τους ισχυρισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα οφέλη, δήθεν, της αναθεώρησης του άρθρου. Ισχυρισμούς, που λένε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα ανακόψει τη φοιτητική μετανάστευση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων και θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων μέσα από τους ενιαίους κανόνες λειτουργίας με τα ιδιωτικά. Κι υπογραμμίστηκε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 στην ουσία έρχεται να ολοκληρώσει μια συνολική αναθεώρηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να υπαχθεί σε μια λειτουργία με βάση τους νόμους της αγοράς.

Η Επιτροπή συγκροτείται αντιπροσωπευτικά από συνδικαλιστές μαζικών φορέων της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακών φοιτητών, εργατικών συνδικάτων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων με πλαίσιο αιτημάτων διεκδίκησης:

  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
  • Να διακοπεί κάθε απόπειρα και διαδικασία για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (π.χ. πανεπιστήμιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ακαδημία της ΓΣΕΕ, κλπ.).
  • Να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για «αποκέντρωση» του σχολείου στους δήμους και τους διάφορους χορηγούς, να καταργηθεί η ευέλικτη ζώνη και κάθε μέτρο διαφοροποίησης σχολείων και προγραμμάτων.
  • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση. Να αποσυρθούν τα νέα αντιπαιδαγωγικά κι αντιεπιστημονικά βιβλία.
  • Ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Μαζικές εξορμήσεις με υλικό ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 πραγματοποίησαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα στην Αλεξανδρούπολη, την Κοζάνη κι άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

Εκτακτη Σύνοδος Συγκλήτου του ΑΠΘ

Εκτακτη Σύνοδο στις 8 Γενάρη με θέμα την αναθεώρηση του άρθρου 16, με δεδομένη την εκφρασμένη αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αλλαγή του άρθρου 16, αποφάσισε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χτες το πρωί, μετά από αίτημα της Πανσπουδαστικής ΚΣ κι άλλων φοιτητών, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ κι άλλοι φοιτητές ζήτησαν από τη Σύγκλητο να καταδικάσει με απόφασή της την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τελικά, η Σύγκλητος δεσμεύτηκε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο στις 8 Γενάρη «θεωρώντας εξαιρετικής σπουδαιότητας θέμα που αφορά στο μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που ορίστηκε για την 10η Ιανουαρίου», όπως σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ