Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Στο... κόλπο όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Ο αδυσώπητος επιχειρηματικός ανταγωνισμός πάει χέρι χέρι, με την από κοινού ληστρική πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων

Ολες οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, που εμπλέκονται είτε στην επεξεργασία είτε στη διακίνηση και εμπορία του γάλακτος συμμετέχουν στα κοινά παιχνίδια για τη διαμόρφωση της τιμής του, με θύματα τους μικρούς παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στη σχετική εισήγησή της εμπλέκει 17 μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπώλια από τη γαλακτοβιομηχανία και τα σούπερ μάρκετ που, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όχι μόνο προχωρούν σε συνεχείς ανατιμήσεις, αλλά προσυνεννοούνταν για τη διαμόρφωση των τιμών. Πρόκειται για εταιρείες που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, όπως: «Vivartia» (ΔΕΛΤΑ), ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ, «ΝΕΣΤΛΕ Ελλάς», ΡΟΔΟΠΗ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ και ΣΕΡΓΑΛ και το Σύνδεσμο ΣΕΒΓΑΠ που εκπροσωπεί τη γαλακτοβιομηχανία. Εμπλέκονται επίσης οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ: ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΚΑΡΦΟΥΡ και ο οργανισμός αγορών ΕΛΟΜΑΣ.

Το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπιστώνει πως όλα τα μονοπώλια του γάλακτος εμφανίζονται να έρχονται σε προσυνεννόηση για το ύψος των τιμών και των εκπτώσεων, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αιφνιδιάσει ούτε τον πιο ανυποψίαστο καταναλωτή. Στην πραγματικότητα απλά αποδεικνύει ότι ακόμα και από την... επικρατούσα σκοπιά, αυτή της εξασφάλισης των «κανόνων παιχνιδιού» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι μικροί παραγωγοί προϊόντων, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά συνολικά είναι τα καθημερινά θύματα της περιβόητης «ελεύθερης αγοράς» και αποτελούν μόνιμη πηγή αφαίμαξης για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ