Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Φταίνε οι «αλχημείες» και οι «ασαφείς ιδιωτικοποιήσεις»

Στο κενό η προσπάθεια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης

Μια ακόμη προσπάθεια να ...διαφοροποιηθεί από την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ, χωρίς να αμφισβητήσει στο ελάχιστο την ουσία της, έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ανάλωσε την τοποθέτηση του σε προεκλογικού τύπου συνθηματολογία, ενώ όσον αφορά την οικονομία κατηγόρησε τη ΝΔ για αδιαφάνεια, εξυπηρέτηση συμφερόντων, ρουσφετολογία, οικονομικές «αλχημείες» και «ασαφείς» ιδιωτικοποιήσεις.

Κινούμενος στις λογικές της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ» και «τέλος της κυβερνητικής της θητείας», αφού «ολοκλήρωσε τον κύκλο της». Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας πως «διακινούν σενάρια για πρόωρες εκλογές προκειμένου να καλύψουν τις αδυναμίες τους», προσθέτοντας την προτροπή του «κάντε τις εκλογές όποτε θέλετε. Οσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο για τη χώρα». Παράλληλα, κατέφυγε στη συνήθη «αντιδεξιά» φρασεολογία λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή «έφεραν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», ενώ η σημερινή κυβέρνηση «θύμισε στους μεγαλύτερους και έδειξε στους νεότερους τι σημαίνει δεξιά».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι ό προϋπολογισμός «αποτυπώνει ξεκάθαρα συντηρητικές επιλογές» και «διευθετεί υποχρεώσεις απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα». Σημείωσε επίσης ότι αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Οπως ανέφερε, «είχατε πει για νοικοκύρεμα χωρίς φορολογικά βάρη» όμως «δεν εκπληρώσατε τις υποσχέσεις σας. Κανένα νοικοκύρεμα δεν κάνατε και αυξήσατε τα φορολογικά βάρη». Ειδικά για τη φορολογία των φυσικών προσώπων τόνισε ότι θα πληρώσουν «2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα». Οσον αφορά τα ευρωκονδύλια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «η χώρα μας έχασε ήδη χρήματα και θα χάσει ακόμη περισσότερα από τα κοινοτικά ταμεία». Σχολιάζοντας τα δημοσιονομικά μεγέθη ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «έχει εκτιναχτεί το δημόσιο χρέος», ενώ μίλησε για «λογιστικά τερτίπια προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στα χαρτιά» αφού «μετέθετε δαπάνες για τα επόμενα χρόνια», γίνεται «εικονική αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%» ενώ «τα χρέη των νοσοκομείων εξαφανίζονται σαν να μην υπάρχουν» και «μαγειρεύετε τα ποσοστά ανεργίας».

Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν ο Γ.Παπανδρέου στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Χωρίς να απαρνηθεί την αρχή της απελευθέρωσης των αγορών και τις λογικές παράδοσης στους ιδιώτες, αναφέρθηκε στον ΟΤΕ και τα λιμάνια. Οπως είπε, «πήρατε τον ΟΤΕ κερδοφόρο» και «του φορτώσατε πάνω από 1 δισ. χρέη» μιλώντας στη συνέχεια για πώληση η οποία γίνεται «για εισπρακτικούς λόγους και για εξυπηρέτηση συμφερόντων, χωρίς να είναι σαφές τι εισπράττει το δημόσιο και τι εισπράττουν άλλοι». Μάλιστα, προανήγγειλε ένα νέο γύρο σκανδαλολογίας, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους εκποιήσεις δεν μπορεί να είναι αποδεκτές» και ότι «θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή τους». Οσον αφορά τα λιμάνια υποστήριξε ότι «η αγορά είναι σε αδιέξοδο» αφού «με τις ενέργειές σας ωφελούνται ανταγωνιστικά λιμάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ