Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΑ ΚΡΑΣΙΟΥ
Χορταριασμένα αμπέλια θέλει το ΠΑΣΟΚ...

Εισήγηση - πρόκληση και κοροϊδία της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

Δε χωράει αμφιβολία πως οι αρνητικότατες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού, αν γίνουν πράξη, θα κάνουν τα αμπέλια «καπνό». Ομως, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ δέχεται αυτούσια τα σχέδια της ΕΕ και κάνει μερικές αντιπροτάσεις για τους τύπους και για εσωτερική κατανάλωση, έτσι ακριβώς κάνει το ΠΑΣΟΚ και στη συγκεκριμένη περίπτωση η εισηγήτρια στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αντί να ζητήσει την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας και των μικρομεσαίων παραγωγών, κινείται στα πλαίσια της υποτέλειας και του συμβιβασμού και προτείνει ανάμεσα σε άλλα να μην εκριζώνονται τα αμπέλια, αλλά να αφήνονται να χορταριάζουν! Προτείνει επίσης ως εναλλακτικές λύσεις... να κόβονται οι βλαστοί ή να γίνεται ο τρύγος πριν την ωρίμανση. Το τελευταίο το έχει προτείνει και η Κομισιόν και λέγεται «πράσινος τρυγητός» κι αυτό το έχει ζητήσει η Γαλλία...

Ομως μπρος στα όσα επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και οι πολυεθνικές, αποτέλεσμα των οποίων είναι και οι νέες ολέθριες ευρω - προτάσεις για τον τομέα του κρασιού, δεν μπορεί να βγαίνουν κάποιοι σαν την Κ. Μπατζελή και να προτείνουν να αφεθούν τα αμπέλια να έχουν χορταράκια, ή να κόβονται τα βλασταράκια, για να μην υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Τέτοιες προτάσεις αποτελούν προφανώς φτηνή κοροϊδία και δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Και σε τελική ανάλυση η Κομισιόν είναι πιο ειλικρινής στις επιδιώξεις: Ζητάει μαζική εκρίζωση και εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας. Θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι με μια εισήγηση σαν και αυτή της Κ. Μπατζελή θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας;...

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εισήγηση της Κ. Μπατζελή στην Επιτροπή Γεωργίας:

«Στο πλαίσιο αυτό, εναλλακτικές λύσεις αντί της εκρίζωσης θα πρέπει να είναι προγράμματα προσωρινής εγκατάλειψης (πρώιμη τρύγηση ή αφαίρεση των τσαμπιών πριν την ωρίμανση) και μείωση των αποδόσεων ανά εκτάριο. Το τελευταίο αυτό πρόγραμμα θα μπορούσε να βασιστεί σε κατώφλια ή όρια αποδόσεων, καθορισμένα ανά αμπελοτεμάχιο βάσει μιας νέας κατηγοριοποίησης οίνων.

Η μείωση ή ο έλεγχος των αποδόσεων, όχι φυσικά κάτω από ένα κατώφλι αποδόσεων που θα καθιστά προβληματική την αναταγωνιστικότητα του τομέα, μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση νέων γεωργικών πρακτικών, στις οποίες μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται το χορτάριασμα (οι αμπελουργοί αφήνουν να αναπτύσσεται βλάστηση μεταξύ των κλημάτων, τα οποία έτσι εξαντλούνται), η μερική αφαίρεση βλαστών (συνίσταται στην απομάκρυνση νέων βλαστών με καρπούς) ή η τρύγηση πριν την ωρίμανση (απομάκρυνση ορισμένων τσαμπιών πριν την ωρίμανσή τους). Επιπλέον αυτές οι πρακτικές δίνουν τη δυνατότητα για μείωση των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων, των λιπάνσεων, της άρδευσης, ενώ ακόμα μπορούν να βελτιώσουν την επιλογή ποικιλιών. Η χρηματοδότηση αυτού του μέτρου θα μπορούσε να διευκολυνθεί επίσης από κώδικες ορθών γεωργικών πρακτικών, οι οποίες θα καθοριστούν σε κάθε περιφέρεια σε συνεργασία με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Παραγωγών».

Τα συμπεράσματα δικά σας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ