Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Μετά την επέμβαση σειρά στο πλιάτσικο

Νεκροί 150 απεγνωσμένοι Σομαλοί που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Αιθιοπικά στρατεύματα με τις πλάτες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στο Μογκαντίσου

Associated Press

Αιθιοπικά στρατεύματα με τις πλάτες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στο Μογκαντίσου
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Οι δυνάμεις των πολεμάρχων που συναποτελούν τη λεγόμενη μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση (ΜΟΚ) επιδίδονταν χτες, για δεύτερη συνεχή μέρα, σε άγριο πλιάτσικο και επιχειρούσαν να εδραιώσουν τη θέση τους στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, την οποία έως προχτές έλεγχαν οι μαχητές της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (ΕΙΔ). Δεκάδες άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν στη διάρκεια των γκανγκστερικού τύπου επιδρομών. Ο Αλι Μοχάμεντ Γκέντι, επιλεγόμενος «πρωθυπουργός» της ΜΟΚ, έφθασε χτες στο Μογκαντίσου, δηλώνοντας ότι θα μεταφέρει εκεί την «κυβέρνησή» του και διατυμπανίζοντας ότι ο στρατός της Αιθιοπίας θα παραμείνει στη χώρα «για όσο χρειαστεί». Ο Γκέντι έγινε -- για τις ανάγκες των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων - δεκτός από «επευφημούντες» υποστηρικτές του, όμως μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, πολίτες έκαιγαν λάστιχα και διαδήλωναν απαιτώντας να φύγουν οι Αιθίοπες, που τους θεωρούν δύναμη κατοχής. Οι Αιθίοπες όσο και οι μισθοφόροι των αμερικανικών εταιρειών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της στρατιωτικής ισορροπίας στη χώρα και στη «νίκη» της ΜΟΚ αποτελούν το άτυπο «πεζικό» της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που υπήρξαν ο παράγοντας που κίνησε τα νήματα και δεν έχουν καμία διάθεση να λάβουν υπόψη τους τις διαθέσεις του λαού της χώρας.

Ο Γκέντι μίλησε για «καταστροφή του 75%» των δυνάμεων των ισλαμιστών (πράγμα που ακούγεται υπερβολικό, δεδομένου ότι οι μαχητές της ΕΙΔ απλώς υποχώρησαν στην τελευταία φάση της σύγκρουσης) και προανήγγειλε ότι θα κηρύξει το στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Πρόσθεσε, με απαστράπτον χαμόγελο δανεικής αυτοπεποίθησης, ότι ο πόλεμος διεξάγεται προκειμένου να «αποτραπεί η επέκταση της τρομοκρατίας σε όλη την Αφρική» - ένα πρόσχημα που μοιάζει βγαλμένο από ομιλία του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Στον απολογισμό της σύγκρουσης, που φθάνει τουλάχιστον τους 2.000 έως 3.000 νεκρούς κατά τους ισχυρισμούς των προβαλλόμενων ως νικητών, μάλλον πρέπει να προστεθούν οι 150 άνθρωποι που πιστεύεται ότι πνίγηκαν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη Σομαλία, ναυάγησαν στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιβεβαιωμένος είναι ο θάνατος των 34. Και, ακόμη, 17 άνθρωποι που έπεσαν νεκροί, όταν συνοριοφύλακες της Υεμένης άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας 500 ανθρώπων που προσπαθούσαν να περάσουν στη χώρα.

Και ο πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει. Χτες, αιθιοπικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις στην Κισμάγιο, το λεγόμενο τελευταίο προπύργιο της ΕΙΔ, όπου έχει φθάσει και ο Χασάν Νταχίρ Αουέις. Οπλαρχηγός των ισλαμιστών δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να παραδοθούμε ποτέ στους Αιθίοπες, ούτε στην "κυβέρνηση"». Και πρόσθεσε: «θα δείτε τις δυνάμεις μας να επιχειρούν σε μερικές μέρες. Αυτό που θα κάνουμε είναι να χτυπάμε και να φεύγουμε».

Η «νίκη» της ΜΟΚ και της Αιθιοπίας ίσως, έτσι, να αποδειχθεί πύρρειος - ενώ τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει η χώρα πεδίο ενός ατέρμονου πολέμου φυλών και ομάδων πολεμάρχων.

Η χώρα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, φαίνεται να επανέρχεται στην κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του '90 - μετά την επέμβαση των ΗΠΑ (εναντίον των πολεμάρχων που σήμερα υποστηρίζουν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ