Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέα εξαφάνιση μάρτυρα κατά της χούντας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η χούντα έχει τελειώσει πολλά χρόνια πριν αλλά καθώς φαίνεται η πρακτική των εξαφανίσεων συνεχίζεται ακάθεκτη. Μετά τον Χούλιο Λόπες, που εξαφανίστηκε αφότου κατέθεσε στις δίκες των αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού που κατηγορούνται για βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» και έγινε ο πρώτος «εξαφανισμένος» μετά την πτώση της χούντας, ένας ακόμη μάρτυρας κατηγορίας, ο Λουίς Γκέρες, εξαφανίστηκε.

«Ο Λουίς Γκέρες βγήκε από το σπίτι του, το απόγευμα της Τετάρτης, να αγοράσει κρέας και από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη του», θα δηλώσει η Αντριάνα Κάλβο ντε Λαμπόρντε, επικεφαλής της Ενωσης των πρώην Κρατουμένων και Εξαφανισθέντων, προσθέτοντας ότι ο 50χρονος οικοδόμος Λουίς Γκέρες εξαφανίστηκε αμέσως μετά την κατάθεσή του στην κοινοβουλευτική έρευνα για άσκηση δίωξης εναντίον του Λουίς Πάτι, αρχηγού της αστυνομίας κατά την περίοδο 1976-'83. Το γεγονός της εξαφάνισης του Γκέρες έχει σημάνει συναγερμό καθώς όποιες αμφιβολίες και εάν υπήρχαν για την εξαφάνιση του Λόπες εξανεμίστηκαν και πλέον θεωρείται αδύνατον να υπάρχουν «συμπτώσεις». Απλά, απομεινάρια της χούντας δρουν ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 77χρονος Χούλιο Λόπες, ο οποίος κατέθεσε ότι βασανίστηκε από τον πρώην ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας Μιγκέλ Ετσεκολάτς στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, εξαφανίστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τεράστιες σε όγκο και μαχητικότητα διαδηλώσεις για απόδοση δικαιοσύνης και διαλεύκανση της υπόθεσης έγιναν... Επί ματαίω. Ο Λόπες μέχρι σήμερα θεωρείται «εξαφανισθείς». Η λέξη «εξαφανισθείς» είχε ταυτιστεί, την περίοδο 1976-'83, με τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές που συνελήφθησαν από τις αρχές του στρατιωτικού καθεστώτος και δεν τους είδε κανείς έκτοτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ