Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η ομογένεια

Πέθανε η 86χρονη συγγραφέας Ρεγγίνα Παγουλάτου, γνωστή στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, η οποία τάφηκε (28/12/2006) στην Αστόρια. Η Ρεγγίνα Παγουλάτου το 1963 εγκαταστάθηκε στη Ν. Υόρκη. Είχε δημοσιεύσει 17 βιβλία, 9 ποιητικά και 8 πεζογραφικά. Πολλά χρονογραφήματά της δημοσίευσε η ημερήσια εφημερίδα της ομογένειας «Πρωινή», το περιοδικό «ΕΣΕΙΣ» και «Hellas News», και καναδικά έντυπα.

Η Ρ. Παγουλάτου γεννήθηκε στα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αμαλιάδα Ηλείας. Εμποτισμένη από αριστερές ιδέες, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Το 1947 εξορίστηκε στη Χίο και έπειτα στο Τρίκερι, αντέχοντας στις πιέσεις και τους εξευτελισμούς. Στο βιβλίο της «Εξορία» (Ν. Υόρκη, 1974), περιέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες σε βάρος των εξορισμένων αγωνιστριών, προκειμένου να λυγίσουν και να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.

Η Ρ. Παγουλάτου είχε δώσει πολλές διαλέξεις σε ομογενειακούς συλλόγους και είχε διαβάσει ποίησή της σε πανεπιστήμια και δημόσιες βιβλιοθήκες. Τα διηγήματα «Λευκή νύχτα» και «Μανούσιο έπαθλο» βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Οστι στο Τέξας (1974). Τον ίδιο χρόνο δημοσιεύτηκε το βιβλίο της «Meopia». Μεταξύ των βιβλίων της ήταν και τα εξής: «Πυρρίχιος», «Μεταμοσχεύσεις», «Μητρότητα» και «Οι άγγελοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ