Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ - ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»
Αγωνία για την ύπαρξή του

«Τα παντρολογήματα» του Γκόγκολ, στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» (Φρυνίχου)
«Τα παντρολογήματα» του Γκόγκολ, στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» (Φρυνίχου)
Εκλεισε και ο τελευταίος κύκλος για το εξηνταπεντάχρονο ιστορικό «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν», μετά και το θάνατο του Γιώργου Λαζάνη. Η κρίσιμη καμπή, που άρχισε να διαφαίνεται από το θάνατο του Μίμη Κουγιουμτζή το 2003, γίνεται τώρα πιο ορατή και στόχος είναι να διασφαλιστεί αφ' ενός η ιστορική συνέχεια του Θεάτρου Τέχνης, η υλική και άυλη κληρονομιά του, και αφ' ετέρου η συνέχεια αυτή να συνδεθεί δημιουργικά με το ζωντανό παρόν του ελληνικού θεάτρου, χωρίς να αλλοιωθεί η καλλιτεχνική του φυσιογνωμία.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν» διαθέτει δύο σκηνές, το «Υπόγειο» και το θέατρο της Οδού Φρυνίχου και λειτουργεί με το διοικητικό συμβούλιο (μετά το θάνατο του αρχαιότερου μέλους Γιώργου Λαζάνη έμεινε τετραμελές, με τους Πάνο Σακελλαριάδη, Κάτια Γέρου, Κωστή Καπελώνη, Θόδωρο Γράμψα) και την εταιρεία που αριθμεί σήμερα 22 εταίρους, μετά και το θάνατο του Μάριου Πλωρίτη. Η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν», στις 6.11.2006, αποφάσισε και ψήφισε ομόφωνα την εισδοχή στην εταιρεία έξι νέων μελών.

Το νέο ΔΣ θα εκλέξει τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο. Τον τελευταίο καιρό ο Γιώργος Λαζάνης είχε αναθέσει στον Διαγόρα Χρονόπουλο τη διεύθυνση του θεάτρου, με πρώτο του μέλημα την ελαχιστοποίηση των χρεών του θεάτρου με τη μέθοδο των πολλών παραγωγών. Μεγάλο μέρος του χρέους φαίνεται να εξοφλήθηκε, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Πρώτιστο μέλημα, πάντως, αυτή την εποχή είναι με ποια μορφή θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Με την υπάρχουσα και κάποιες αλλαγές στο ανθρώπινο καλλιτεχνικό και διοικητικό δυναμικό, με μια μορφή ημικρατικοποίησης (λιγότερο πιθανή), με «υιοθεσία» από το Δήμο Αθηναίων ή επινοικίαση της σκηνής της οδού Φρυνίχου;

Παρά τα προβλήματα πάντως, ο προγραμματισμός υλοποιείται κανονικά. Τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, είναι η επόμενη παράσταση του «Θεάτρου Τέχνης» (Φρυνίχου 14, Πλάκα) μετά το «Τριαντάφυλλο στο Στήθος», που σύμφωνα με τον προγραμματισμό τελειώνει στις 14 Ιανουαρίου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα, η μετάφραση των Λεωνίδα Καρατζά και Δημήτρη Τάρλοου και η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Ψυχογιός, Στέλιος Δρίβας, Τάσος Γιαννόπουλος, κ.ά.

Οι παραστάσεις του έργου «Ενα όνειρο» κατά το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, ολοκληρώνονται στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Ενώ, στο τέλος Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις του έργου «Η επιστροφή» του Τζόζεφ Κόνραντ, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με τον Γιάννη Φέρτη και την Πέγκυ Σταθακοπούλου στους κεντρικούς ρόλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ