Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Και η Ενοποίηση στο βωμό του 2004

Εγκαταλείπεται το σχέδιο Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων και προχωρούν στην «ανάδειξη» ορισμένων, σπεύδοντας για την Ολυμπιάδα

Τμήμα του Αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού
Τμήμα του Αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού
Το μεγαλόπνοο έργο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, σχέδιο που εξαγγέλλεται από την εποχή που υπουργός Πολιτισμού ήταν η Μελίνα Μερκούρη και που επρόκειτο, πάλι σύμφωνα με εξαγγελίες, να ολοκληρωθεί το 2000 με χρήματα του Β΄ ΚΠΣ, από μετάθεση σε μετάθεση, έφτασε να γίνει «ημιενοποίηση» ή με άλλα λόγια απλώς καλλωπισμός κάποιων σημείων του σχεδίου. Κι αυτό, γιατί δεν προλαβαίνουμε μέχρι το 2004 και δεν μπορούμε ως χώρα να φαινόμαστε ένα ατέλειωτο εργοτάξιο. Η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων ανταγωνίζεται σε «φήμη» το γιοφύρι της Αρτας. Το παραδέχτηκε και η Λ. Μενδώνη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου λέγοντας: «οι μελέτες είχαν χρονικό ορίζοντα 6 μηνών και μετά από 2,5 χρόνια φτάσαμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα του εξαμήνου».

Ηταν τέλος του περασμένου Μάη, που ο Θ. Πάγκαλος εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωνε ότι οι έξι μελέτες της Ενοποίησης που αφορούν αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους ήταν μπλοκαρισμένες λόγω διαφωνιών σε ζητήματα αρχών και φιλοσοφίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο ίδιος δήλωσε «θα αντιμετωπιστούν οι διαφορές και θα εγκαταλειφθούν ορισμένα μέτρα».

Οπως και έγινε. Το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, των μελετητών και των εμπλεκομένων των υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ και της Ανώνυμης Εταιρείας Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, αλλά και η άποψη του να γίνει ό,τι είναι να γίνει με γοργούς ρυθμούς ώστε να μην έχει «η πόλη την εικόνα γιαπιού» το 2004 (Λ.Μενδώνη), ματαιώνει ουσιαστικά τα σχέδια περί ενοποίησης και τα βαφτίζει σχέδια «ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων».

Ετσι, λοιπόν, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέσω υπόγειας διάβασης και αντιπροτείνεται η λύση της επίγειας με φανάρια. Αλλά και η σύνδεση από το ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς προς το Ολυμπιείο δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με τα προϋπάρχοντα σχέδια, δηλαδή δημιουργία μπελβεντέρε και στη συνέχεια γέφυρας προς τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς κρίθηκε υπερβολική. Επίσης εγκαταλείπεται η ιδέα για την ανοικοδόμηση ενός κέντρου ενημέρωσης των πολιτών στο Νοτιοδυτικό τμήμα του Ολυμπιείου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα δύο παλιά πέτρινα κτίρια που βρίσκονται εντός του Ομίλου Αντισφαίρισης εφόσον βέβαια αυτός απομακρυνθεί. Αλλά και στην περίπτωση απομάκρυνσής του στην περιοχή πρέπει να πραγματοποιηθούν ανασκαφές. Για το Μουσείο στον Κεραμικό δεν προβλέπετε προς το παρόν ανέγερση νέου, αλλά η συντήρηση του υπάρχοντος.

Σε ό,τι αφορά στα σχέδια «ανάδειξης» αποφασίστηκαν τα εξής: Η αναβίωση της αρχαίας κοίτης του Ιλισσού, από την Αθ. Διάκου που θα διασχίζει τον αρxαιολογικό χώρο χωρίς την προέκτασή της κατά μήκος της Β. Ολγας. Η πεζοδρόμηση της Β. Ολγας. Η στέγαση του «μαρτυρίου» της Β. Λεωνίδη και η ένταξη και του Βαλανείου που αποκαλύφθηκε στο Ζάππειο. Η αλλαγή του χαρακτήρα της Ερμού σε πεζόδρομο από το ύψος της διασταύρωσης με την Αποστόλου Παύλου και Αγίων Ασωμάτων ως την Πειραιώς.

Τέλος, όσον αφορά στην πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου και την προέκτασή της στην Απ. Παύλου, που προεκλογικά η κυβέρνηση αλλά και στην πρώτη διαπραγματευτική φάση το παρουσίαζαν εν ολίγοις, ως την ενσάρκωση της Ενοποίησης, σήμερα το ίδιο το ΚΑΣ επισημαίνει ότι «δεν επιτρέπεται να υποστηρίζεται ότι έτσι επιτυγχάνεται η ενοποίηση ή ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ