Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ - ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ
«Ανάπλαση» μέσω τσιμεντοποίησης

Δύο ακόμη χώροι της Αθήνας κινδυνεύουν με οικοπεδοποίηση. Πρόκειται για την περιοχή της «Κολούμπια» στον Προμπονά και τα Κουντουριώτικα στη Λ. Αλεξάνδρας. Δύο περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής, αλλά μετατρέπονται σε πεδίο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης μεγαλοεπιχειρηματιών, με τη σύμπραξη κυβέρνησης και Δήμου Αθηναίων.

Για την περιοχή του Προμπονά αποφασίστηκε η μετατροπή 45 στρεμμάτων από «Βιομηχανικό Πάρκο» (ΒΙΟΠΑ) σε «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση». Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι η ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης και σύμφωνα με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ:

  • Στα 22 στρέμματα, θα χτιστούν μεγαθήρια, με συντελεστή δόμησης από 1,2 έως και 1,6! Δηλαδή, θα φυτευτούν εκεί 35.200 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου! Επιτρέπονται οι εξής χρήσεις: Γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, εμπορικά καταστήματα, χώροι συνάθροισης κοινού, εγκαταστάσεις κοινωνικού εξοπλισμού.
  • Τα υπόλοιπα 22 στρ. δίνονται από τους ιδιοκτήτες ως «εισφορά γης» για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης, πολιτιστικών κτιρίων.

Στην ουσία, εφαρμόζεται πλήρως η πρόταση των εταιρειών «ΜΑΡΜΙΝ ΑΕ» και «ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ». Οι δύο εταιρείες πρότειναν στο Δήμο Αθήνας, την ένταξη της εν λόγω περιοχής στο Σχέδιο Πόλης. Η Επιτροπή Σχεδίου Πόλης του Δήμου, με την απόλυτη συναίνεση των παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ (σ.σ.: που τώρα τόσο... κόπτεται για την κατεδάφιση των μνημείων του Πολιτισμού) έχει αποδεχτεί αυτήν την πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροποποίηση γίνεται λόγος για «διατηρητέο κτίριο της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ». Γεγονός που σημαίνει, ότι μόνον ένα κτίριο - από τα συνολικά εφτά - θα παραμείνει διατηρητέο και θα μετατραπεί σε μουσείο.

Τέλος, όσον αφορά, τα «Κουντουριώτικα», το ΥΠΕΧΩΔΕ, με ανακοίνωση έκανε γνωστή την περιοχή της ανάπλασης και παράλληλα... πέταξε το μπαλάκι στη διοίκηση του Δήμου Αθήνας, μέσα σε εννιά μήνες να καταθέσει τη μελέτη ανάπλασης στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που επιδιώκουν την εκμετάλλευσή της με την κατασκευή επιχειρηματικών κέντρων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ