Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24
Κάλεσμα διαμαρτυρίας και αγώνα

Η ΝΑΣ, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», δημοτικές κινήσεις καθώς και συνδικαλιστικοί, φοιτητικοί και επιστημονικοί φορείς, καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη, 16 Γενάρη, στο Σύνταγμα

«Μπουρλότο» στα δάση βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24
«Μπουρλότο» στα δάση βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24
Φουντώνουν οι αντιδράσεις ενάντια στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του Αρθρου 24 του Συντάγματος, από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω διεύρυνση της εξελισσόμενης εμπορευματοποίησης της δημόσιας γης και την αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, με την αντίστοιχη αναθεώρηση το 2001.

Οι αγωνιστικές παρατάξεις και κινήσεις των Δήμων της Αττικής, καθώς και συνδικαλιστικοί, φοιτητικοί και επιστημονικοί φορείς, καλούν την ερχόμενη Τρίτη 16 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στο Σύνταγμα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «καλούμε το λαό της Αθήνας και τη νεολαία, να απαιτήσουν να μην παραδοθούν τα δάση στο κεφάλαιο, να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της γης». Τη συγκέντρωση διοργανώνουν:

  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».
  • Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».
  • Οι αγωνιστικές παρατάξεις των δήμων της Αθήνας.
  • Η «Πανσπουδαστική» συνδικαλιστική κίνηση των σχολών: Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεωλογικής Σχολής, Βιολογικού Τμήματος, Γεωπονικής Σχολής, Σχολής Δομικών, ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά.
  • Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών
  • και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών (Γεωπόνοι, Δασολόγοι κλπ.).

Τόσο η αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, έχει ως στόχο τη μετατροπή του περιβάλλοντος, συνολικά της γης, σε εμπόρευμα, να γίνει αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς. Με τη νέα αναθεώρηση: αποχαρακτηρίζονται αυτόματα όλες οι δασικές εκτάσεις που καταπατήθηκαν, εκχερσώθηκαν ή ιδιωτικοποιήθηκαν παράνομα πριν από το 1975. Καταργείται το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου. Παρέχεται η δυνατότητα να «φυτρώνουν» οικισμοί, βιομηχανικές και τουριστικές εγκαταστάσεις ακόμα και σε Εθνικούς Δρυμούς. Παύει να θεωρείται υποχρεωτική η αναδάσωση των δασών που καίγονται από πυρκαγιές κλπ.

Παράλληλα, χτες, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από συλλόγους και φορείς ενάντια στην αναθεώρηση του Αρθρου 24. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μιχ. Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο οποίος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «οικολογικά εγκλήματα», που επιδιώκονται με τις επίμαχες προτάσεις της αναθεώρησης. «Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο», είπε χαρακτηριστικά, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων δασολόγων, πρόκειται να αποχαρακτηριστούν τουλάχιστον 40 εκατ. στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων.

Επίσης μίλησαν, η Μ. Καραμανώφ, σύμβουλος Επικρατείας, ο Νικ. Μπόκαρης, δασολόγος, ο Γ. Ντούρος, δασολόγος, ο Ι. Στεφάνου, καθηγητής Χωροταξίας στο ΕΜΠ, ο Βασ. Κελάρης από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και ο Π. Κουκουλόπουλος, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Στο μεταξύ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και οι φορείς Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και η WWF Ελλάς, με ανακοίνωσή τους, κάνουν «έκκληση προς τους βουλευτές να προασπίσουν το Σύνταγμα και το περιβάλλον», εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την προτεινόμενη αναθεώρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν δασοκτόνα... (2007-05-12 00:00:00.0)
«Καμία συνενοχή στο έγκλημα» (2007-01-17 00:00:00.0)
Σήμερα η συμβολική περικύκλωση της Βουλής (2001-02-07 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις (2000-11-30 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι αντιδράσεις για το άρθρο 24 (2000-11-14 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση για το άρθρο 24 (2000-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ