Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Πλήττουν τα συμφέροντα των εργαζομένων
  • Εκδήλωση στο Βόλο με πρωτοβουλία ΝΑΣ και Δημοτικών Κινήσεων
  • Σπ. Χαλβατζής: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην μπει στη λογική των μονόδρομων της ΕΕ, αλλά να ακολουθήσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ του λαού και του τόπου

Από παλιότερη ανάλογη συζήτηση της ΝΑΣ, στο Δήμο Ιλίου
Από παλιότερη ανάλογη συζήτηση της ΝΑΣ, στο Δήμο Ιλίου
Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, οι επιπτώσεις τους στις εργασιακές σχέσεις, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος σε σχέση μ' αυτά, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Βόλου, με πρωτοβουλία της « Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και της «Δημοτικής Κίνησης» Βόλου, Νέας Ιωνίας και Ιωλκού.

Οπως τόνισαν στις ομιλίες τους στην εκδήλωση ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», και ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, στόχος της εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της ΝΕ του Κόμματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και πλήθος κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή της Μαγνησίας, όπου το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται συνεχώς και η παραγωγική δραστηριότητα συρρικνώνεται δραματικά, επιλέχτηκε για την «πιλοτική» εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που επιτάσσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Γεγονός, που αποδέχτηκαν και προωθούν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ενώ πρόσφατα και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ενέκρινε την υλοποίηση τριών προγραμματικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις του δήμου που ανοίγουν το δρόμο της εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Τις προγραμματικές συμβάσεις είχαν καταψηφίσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημοτικής Κίνησης», χαρακτηρίζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας ως πολιτικό ολίσθημα.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Βόλου Μιχ. Κουντούρης υποστήριξε ότι με την υλοποίηση αυτών των συμβάσεων δεν πρόκειται να καταστρατηγηθούν οι εργασιακές σχέσεις, ενώ ο πρόεδρος της « Αναπτυξιακής Εταιρίας» της Νομαρχίας Μαγνησίας Δ. Δερβένης, στηρίζοντας επί της ουσίας τις αντεργατικές επιλογές, έκανε λόγο για «ευκαιρίες και κινδύνους που εμπεριέχουν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης».

Σπύρος Χαλβατζής

«Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης δεν είναι τίποτα άλλο, από μια νέα μορφή για την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και μια κερκόπορτα για τον ακρωτηριασμό των κατακτήσεων της εργατικής τάξης», τόνισε στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής.

«Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" - συνέχισε - θεωρεί ότι μπορεί μεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, όμως δε θα πρέπει οι αιρετοί να μένουν απαθείς, όταν κλείνουν εργοστάσια στο χώρο της ευθύνης τους και, πολύ περισσότερο, να μην μπαίνουν μπροστά για να υλοποιούν μια πολιτική, η οποία συμβάλλει στην ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην κατάργηση του 8ωρου και του 7ωρου, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, όπως συμβαίνει με την προώθηση των ΤΣΑ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να είναι μαζί με το λαό, διεκδικητική, μαχητική. Να αγωνίζεται για μια άλλη ανάπτυξη, που έχει ανάγκη η χώρα και όχι να υποτάσσεται στη λογική των μονόδρομων της ΕΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι μέγα ψεύδος ότι ο δρόμος των πολυεθνικών, της ΕΕ και του Μάαστριχτ είναι μονόδρομος».

«Είναι γεγονός - υπογράμμισε ο Σπύρος Χαλβατζής - ότι όχι μόνο οι 7 περιοχές που επιλέχτηκαν, αλλά και άλλες ακόμη στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας. Αναφέρουμε το Λαύριο, την Εύβοια, ορισμένα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, όπου η ανεργία, η εγκατάλειψη, είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Σε πολλές απ' αυτές τις περιοχές, πέρασε ο οδοστρωτήρας των ιδιωτικοποιήσεων. Εκεί έκλεισαν εργοστάσια, ορυχεία, ναυπηγεία και άλλες παραγωγικές μονάδες, αλλά έκλεισαν ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, των επιταγών της ΕΕ. Σ' αυτές τις περιοχές, το ποσοστό ανεργίας έχει πάει στα ύψη. Εχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Χιλιάδες άνθρωποι πεινάνε κι άλλοι ζουν με συσσίτια. Μερικές απ' αυτές τις περιοχές αρχίζουν να ερημώνουν. Και προωθούνται σ' αυτές τις περιοχές, επειδή, ακριβώς, στην αθλιότητα που διαμορφώνεται, πιστεύουν οι κυβερνητικοί και όσοι τους στηρίζουν ότι οι αντιστάσεις των εργαζομένων είναι αντικειμενικά αδύναμες. Εκεί στοχεύουν όλοι όσοι προωθούν αυτή τη διαδικασία».

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Χαλβατζής, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αυτό έχει πριν απ' όλα πολιτικές πλευρές, τόνισε: «Η βασική πολιτική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της ανεργίας από την κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να μοιράσουν τη φτώχεια, ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι. Είναι η κυρίαρχη λογική της ΕΕ. Οι επιλογές της ΕΕ συρρικνώνουν την παραγωγική βάση της χώρας. Η πρακτική της οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και μονάδων στρατηγικής σημασίας, στο κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι μ' αυτήν την πολιτική. Υποστηρίζουμε ότι η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μπορεί ν' αναπτυχθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, απ' αυτήν που έχει επιλεχθεί από τις Συμφωνίες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ και προσανατολίζει την οικονομία της χώρας στο εμπόριο, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες και τον τουρισμό».

Καταλήγοντας, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε: «Το κύριο είναι να αναπτυχθεί ο οργανωμένος αγώνας του λαϊκού κινήματος, να καταφέρει να διαμορφώσει όρους μαζικής λαϊκής πάλης, να συγκροτήσει ένα μέτωπο κοινωνικοπολιτικό, για να βάλει ρότα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει θετική συμβολή σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία του λαού».

Γιάννης Σταυρόπουλος

«Ο νόμος 2639/98, που ανάμεσα σε άλλα περιέχει και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, έχει την αφετηρία του στην αντεργατική "Λευκή Βίβλο", που μπήκε σε εφαρμογή μετά τις ομόφωνες αποφάσεις κορυφής της ΕΕ της περιόδου '92 - '93», επισήμανε στην ομιλία του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της ΕΕ της ΓΣΕΕ. «Στην Ελλάδα, κυβέρνηση ήταν η ΝΔ - συνέχισε - που, βεβαίως, είχε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις αξιώσεις των πολυεθνικών. Την κύρια, όμως, υποχρέωση για την εγχώρια εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τις εκλογές του '93 και έχει την κυβερνητική ευθύνη μέχρι σήμερα». «Με το νόμο αυτό - υπογράμμισε - παραβιάζεται ωμά η συνταγματική διάταξη της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος. Και εάν στην περιοχή έχει ΤΣΑ, που στη σύναψή του έλαβε μέρος το αντιπροσωπευτικότερο Εργατικό Κέντρο, οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλουν "νόμιμα" στους προσλαμβανόμενους δυσμενείς ατομικούς όρους, σε αντίθεση με τα όρια των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Σταυρόπουλος σημείωσε ότι «ένθερμοι υποστηρικτές των ΤΣΑ, εκτός των εργοδοτών, είναι ο ΣΥΝ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κόμματα αυτά, αρκετές φορές, σε πολιτικό επίπεδο, εκδήλωσαν τη θετική άποψή τους για τη "Λευκή Βίβλο". Το ίδιο έκαναν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης οι προσκείμενες σ' αυτά παρατάξεις». Χαρακτηριστικά ανέφερε «τις "φιλότιμες" πρωτοβουλίες που πήραν οι παρατάξεις τους, οι οποίες κατάφεραν να κάνουν αποδεκτές αυτές τις αντεργατικές επιλογές της "Λευκής Βίβλου" στα αντίστοιχα όργανα και θεσμούς, όπως στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στη Νομαρχία Αθήνας, Μαγνησίας, σε δήμους κλπ.».

«Σταθερά, αντιτάχθηκε - είπε - από την πρώτη στιγμή στη "Λευκή Βίβλο" το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και από τη δημιουργία του το ΠΑΜΕ». «Με αποφασιστικότητα - κατέληξε - όλες οι ταξικές δυνάμεις, που δρουν στο μαζικό λαϊκό κίνημα, άνοιξαν παντού μέτωπο στις αντεργατικές επιλογές βιομηχάνων - κυβέρνησης - ΕΕ. Ο αγώνας το ίδιο αποφασιστικά πρέπει και σήμερα να συνεχιστεί για να μη γίνει το αντεργατικό νομοθέτημα πράξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ