Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Σε αδιέξοδο οι καπνοπαραγωγοί

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Μακρακώμης Ν. Φθιώτιδας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 77%, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές της χώρας, κυρίως ορεινές και άγονες, να κινδυνεύουν με εγκατάλειψη και ερήμωση. Η προσπάθεια των καπνοπαραγωγών των περιοχών αυτών που δεν έχουν εναλλακτική λύση, όπως του ΔΔ Αρχανίου του Δήμου Μακρακώμης Ν. Φθιώτιδας, να παραμείνουν στην καλλιέργεια παράγοντας την πρώτη ύλη και οργανώνοντας παράλληλα τη μεταποίησή της σε μικρές οικογενειακές - οικοτεχνικές μονάδες για την παραγωγή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων προσκρούει στην άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία αυτών των καπνών σε ποσοστά μικρότερα του 20%, με το πρόσχημα ότι δεν επιτρέπεται από την ΕΕ και να τροποποιήσει το σχετικό ΝΔ 2946/1954 (ΦΕΚ 183/Α) που προβλέπει ότι για τη χορήγηση άδειας μονάδων παραγωγής καπνού χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στην κατοχή τους εγκαταστάσεις ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας τουλάχιστον 20.000 χιλιογράμμων ακατέργαστου καπνού».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Θα μειώσουν δραστικά τους φόρους σε αυτό τον τρόπο παραγωγής των καπνών, όπως ζητά η Ομάδα Παραγωγών Φυσικού Λεπτοκομμένου Καπνού ΔΔ Αρχανίου Μακρακώμης Φθιώτιδας;
  • Θα αλλάξουν το καθεστώς έκδοσης των σχετικών αδειών για τη δημιουργία των σχετικών μικρομονάδων μεταποίησης;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ