Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Δάνειο 1 δισ. ευρώ για 50 χρόνια!

Κοντά στα 35 δισ. ευρώ θα δανειστεί το Δημόσιο από τις τράπεζες για το 2007

Με τις εφαρμοζόμενες και από την κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιονομικές και γενικότερες οικονομικές πολιτικές, μεγαλώνει η πρόσδεση της χώρας στους τραπεζίτες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το υπέρογκο κρατικό χρέος. Οπως ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 θα συναφθεί κρατικό δάνειο, ύψους από 500 εκατ. ευρώ μέχρι 1 δισ. ευρώ, που θα έχει διάρκεια 50 χρόνια!

Δηλαδή η εξόφληση του εν λόγω δανείου θα γίνει μετά από... 50 χρόνια, από τους φόρους και άλλα βάρη που θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Τα επιτόκια και τα διάφορα φέσια που φορτώνουν οι τραπεζίτες σε αυτά τα πολύ μακροχρόνια δάνεια είναι αρκετά πάνω από άλλα μικρότερης διάρκειας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει και ικανοποιημένη από την πολύχρονη δέσμευση στους τραπεζίτες, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, η... επιτυχία της έκδοσης 50ετούς ομολόγου θα καταδείξει και την ...«εμπιστοσύνη» των ξένων «επενδυτών» στην οικονομία της χώρας. Σε αυτή τη φάση το υπουργείο Οικονομίας και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ψάχνουν για ενδιαφερόμενες τράπεζες στη διεθνή χρηματαγορά.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η υπάρχουσα σήμερα μεγάλη ρευστότητα προέρχεται από την Κίνα, τη Ρωσία και τα αραβικά κράτη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και το νέο δανειακό πρόγραμμα - μαμούθ για το 2007. Με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το συνολικό ποσό των νέων δανείων του 2007 εκτιμάται - για την ώρα - σε 33,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πολιτική που εφαρμόστηκε και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τη σκυτάλη παρέλαβε «επάξια» η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, εκτός από τη συνεχιζόμενη, έτσι κι αλλιώς, αύξηση της μάζας του κρατικού δανεισμού, κατόρθωσε να εκδώσει πρώτη κρατικά ομόλογα με διάρκεια αποπληρωμής στα 30 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ