Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ωρα» για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
  • Εκμεταλλευόμενη τη δράση των κουκουλοφόρων η κυβέρνηση στήνει στο απόσπασμα το πανεπιστημιακό άσυλο και προωθεί τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ
  • Θ. Ρουσόπουλος: Το άσυλο δεν υπάρχει για να κατασκευάζονται μολότοφ!

Αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι το περιεχόμενο του αγώνα στα πανεπιστήμια
Αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι το περιεχόμενο του αγώνα στα πανεπιστήμια
Θέμα λίγων βδομάδων φαίνεται ότι είναι η κατάθεση του νέου νόμου - πλαίσιο, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και επιταχύνει τις αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη παιδεία.

Στη βάση της εκτίμησης ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα στην «κοινή γνώμη» αλλά και ότι υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επικεντρώνει τις δυνάμεις της στην επιβολή των «μεταρρυθμίσεων» στην Παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό άδραξε την ευκαιρία με τα προχτεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με πρωταγωνιστές τους «γνωστούς» κουκουλοφόρους, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί με αιχμή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Παράλληλα, επιχειρεί να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αφήνοντας υπονοούμενα για «υπόθαλψη»(!) των κουκουλοφόρων. Βέβαια, την ίδια στιγμή δε λέει κουβέντα για τη δράση κουκουλοφόρων αστυνομικών, όπως καταδείχτηκε στην περίπτωση του άγριου ξυλοδαρμού του Κύπριου σπουδαστή στη Θεσσαλονίκη αλλά και στα προχτεσινά συλλαλητήρια, σύμφωνα και με δημόσιες καταγγελίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασε χτες κάθε όριο στην προσπάθειά του να ενοχοποιήσει το άσυλο για τη δράση των κουκουλοφόρων. Αξιοποιώντας την «εικόνα» των καναλιών, δε δίστασε να εμφανίσει το πανεπιστήμιο ως χώρο όπου προσφέρεται άσυλο σε εγκληματίες και παρανομούντες (μέχρι και για βιαστές έκανε λόγο), χώρος όπου κατασκευάζονται μολότοφ και γενικά ορμητήριο για κουκουλοφόρους και «όλα τα κακά της μοίρας»! Στο «διά ταύτα», προανήγγειλε ότι επίκειται «σε σύντομο χρονικό διάστημα» η κατάθεση του αντιδραστικού νόμου -πλαίσιο καθώς ο «διάλογος» έχει κρατήσει πάνω από ένα χρόνο.

«Η χθεσινή είναι μια εικόνα που μιλά από μόνη της. Μιλά από μόνη της καθόσον βλέπουμε αστυνομικούς να γίνονται θύματα επίθεσης με βόμβες μολότοφ, οι οποίες βγαίνουν μέσα από πανεπιστημιακό ίδρυμα. Προφανώς(!) κατασκευάστηκαν μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Θ. Ρουσόπουλου όταν ρωτήθηκε για τα επεισόδια. Χαρακτηρίζοντας έγκλημα την κατάχρηση του ασύλου προχώρησε σε συκοφαντικούς ισχυρισμούς λέγοντας: «Το άσυλο στα πανεπιστήμια υπάρχει, ώστε να υπάρχει ελευθερία σκέψης και όχι για να κατασκευάζουν κάποιοι βόμβες μολότοφ και να επιτίθενται είτε σε αστυνομικούς, είτε σε οποιονδήποτε πολίτη, είτε στην περιουσία του πανεπιστημίου». Σε άλλο σημείο επανερχόμενος υποστήριξε ότι «η χθεσινή υπόθεση δείχνει μια ξεχωριστή "πολιτεία". Μια άλλη "πολιτεία" φτιάχνει βόμβες μολότοφ, τις πετάει είτε σε αστυνομικούς, είτε σε άλλους πολίτες και αυτή τυγχάνει ασυλίας». Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί σε κάποιο βιασμό κοπέλας που είχε γίνει στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη.

Αποποιήθηκε κάθε ευθύνη της κυβέρνησης για τη δράση των κουκουλοφόρων επικαλούμενος ότι «είναι θέμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πρυτανικών αρχών» επειδή χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τους πανεπιστημιακούς χώρους. «Από το Πανεπιστήμιο βγήκαν, δε βγήκαν από κάπου αλλού», ισχυρίστηκε ξεχνώντας πώς «μπήκαν». Ταυτόχρονα κάλυψε στην πραγματικότητα τη δράση κουκουλοφόρων αστυνομικών, ενώ δικαιολόγησε τη μη ύπαρξη στοιχείων ως αποτέλεσμα της ύπαρξης του ασύλου. «Ο λόγος που δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία είναι γιατί υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο»(!), αποφάνθηκε.

Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να καταλογίσει ευθύνες σε πολιτικά κόμματα για «πολιτική κάλυψη» των κουκουλοφόρων, αλλά το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Παρατηρούμε, είπε στον «Αλφα 9,89», «μια ανεξήγητη ανοχή ειδικά από τον χώρο της Αριστεράς και έχει ευθύνες η Αριστερά στον τρόπο που ανέχεται το φαινόμενο και δεν το καταδικάζει με τον απερίφραστο τρόπο που πρέπει και αρνείται να συμμετάσχει στη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Στο ...μαζικό κίνημα επέρριψε την ευθύνη για τη δράση των κουκουλοφόρων ο Β. Μεϊμαράκης, αξιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς να αντιμετωπίσει τους «γνωστούς αγνώστους»! «Εγώ αυτή τη στιγμή θέτω τα μαζικά κινήματα προ των ευθυνών της περιφρούρησης όλων αυτών των θεμάτων για να μην υπάρχουν τέτοιες εκτροπές», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Εφτασε να επικαλεστεί τους αγώνες επί δικτατορίας κι ανέφερε ότι τότε «οι διαμαρτυρίες δε γίνονταν με κουκούλες και στα κρυφά. Εμείς θεωρούσαμε εκείνη την περίοδο ότι ο κουκουλοφόρος είναι προβοκάτορας». Δεν είπε όμως πως σήμερα η κυβέρνηση αξιοποιεί τους «προβοκάτορες» για να προωθήσει τις αντιδραστικές αλλαγές που οδηγούν την Παιδεία πιο πίσω από τη δικτατορία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ