Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Μετά τις πυρκαγιές η εγκατάλειψη

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ.Αλυσανδράκη στα χωριά του Αϊ - Βασίλη Ρεθύμνου, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Ρεθύμνου του Κόμματος, περιόδευσε την Τετάρτη και την Πέμπτη στα χωριά του Αϊ - Βασίλη, που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τα χωριά Κρύα Βρύση, Σαχτούρια, Μέλαμπες, Ακούμια και Βρύσες.

Η διαπίστωση που προκύπτει, με μια μόνο ματιά, αλλά και από τις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες, είναι ότι η καταστροφή για τα ελαιόδεντρα είναι γενική, σε μια περιοχή όπου η οικονομία στηρίζεται στο λάδι. Πέραν όμως από τα ελαιόδεντρα, κάηκαν και ζώα. Οι κάτοικοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση και δεν έχουν τα κουράγια να ξαναρχίσουν την προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών, αφού το κράτος μένει αδιάφορο. Οι νέοι εξωθούνται στη φυγή και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Ευθύνες για αυτή την κατάσταση αποδίδονται στην κυβέρνηση και όσον αφορά την πρόληψη της πυρκαγιάς και στο θέμα της έγκαιρης αντιμετώπισής της.

Οι ευθύνες γίνονται βαρύτερες από το γεγονός ότι οι φωτιές στην περιοχή έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο. Οι κάτοικοι θεωρούν, και με το δίκιο τους, ότι η παρουσία ειδικών πυροφυλάκων στην περιοχή θα έπαιζε θετικότατο ρόλο στον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών και στην έγκαιρη κινητοποίηση για την αντιμετώπισή τους. Θεωρούν, εν προκειμένω, εγκληματική την κατάργηση της Αγροφυλακής. Η σημερινή κατάσταση αποκλείει την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση, πράγμα που είναι καθοριστικό, λόγω των σφοδρών ανέμων, που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι συντελούν στην ταχεία διάδοση της φωτιάς.

Ως υπαίτιος των πυρκαγιών, έχει κατηγορηθεί κατ' επανάληψη το δίκτυο της ΔΕΗ. Υπάρχει, μάλιστα, και καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου σε βάρος της. Παρ' όλα αυτά, ούτε στο δίκτυο γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις, η δε αποζημίωση των καταστροφών από την πυρκαγιά του 1995 (που προκλήθηκε από το δίκτυο της ΔΕΗ) έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διελκυστίνδας, που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια. Για τις πρόσφατες πυρκαγιές, ούτε μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης πάρθηκαν, αλλά ούτε καν υποσχέσεις δόθηκαν. Στην καταγραφή των ζημιών από τους αρμοδίους γίνεται διάκριση, όπως καταγγέλθηκε ανάμεσα σε κατ' επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους που δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα. Φυσικά, αυτή η διάκριση αφορά τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις.

Από τον ευρωβουλευτή και το κλιμάκιο της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, καταγγέλθηκε η κυβερνητική αδιαφορία, συνέπεια της πολιτικής αφανισμού της αγροτιάς κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τονίστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έβγαλε τα στοιχειώδη συμπεράσματα από την εμπειρία προηγούμενων πυρκαγιών. Τονίστηκε, επίσης, η απόλυτη ανάγκη να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις, που θα επιτρέπουν στους αγρότες να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες περιουσίες τους, αλλά και για να εξασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση της περιοχής, ώστε να μην ερημωθούν ακόμα περισσότερο τα χωριά. Επισημάνθηκε δε στους αγρότες ότι η μόνη διέξοδος είναι η αγωνιστική διεκδίκηση του στοιχειώδους δικαιώματος να μπορεί ο καθένας να ζήσει και να δουλέψει στον τόπο του, πράγμα που δεν αφορά μόνο αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά όλους τους κατοίκους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ