Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Ανελέητο ανθρωποκυνηγητό

Ισως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «άθλος» το ότι χιλιάδες διαδηλωτές κατόρθωσαν έστω και για δύο μέρες να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας από τη χολιγουντιανού τύπου παραγωγή που έλαβε χώρα από τις 31 Ιούλη έως τις 3 Αυγούστου στη Φιλαδέλφεια, υπό τον τίτλο «Συνέδριο Ρεπουμπλικανών», από τους 15.000 δημοσιογράφους που είχαν «πάρει εντολές» να τους αγνοήσουν.

Η Φιλαδέλφεια, που φιλοξενούσε το Συνέδριο, προετοιμαζόταν μήνες. Εξάλλου έχει όνομα ως η πόλη όπου «πίπτει μόνο ράβδος» και δη αστυνομική... Οι εμπειρίες του Σιάτλ, της Ουάσιγκτον και συναφών μεγαλουπόλεων ήταν οδυνηρή τόσο για την αμερικανική κυβέρνηση, όσο και για τις δυνάμεις τήρησης της τάξης. Σε αυτή την πόλη, δύο άθλοι της αστυνομίας καταγράφηκαν τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν του συνεδρίου. Ο άγριος ξυλοδαρμός για 28 δευτερόλεπτα από αστυνομικούς του «ύποπτου» Τόμας Τζόουνς. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς κάποιος ερασιτέχνης το μαγνητοσκόπησε. Αλλο ένα πιο τραγικό περιστατικό καταγράφηκε απλά στο αστυνομικό δελτίο της πόλης. Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός αστέγου από αστυνομικό των σιδηροδρόμων Amtrak. Ο άτυχος 45χρονος Ρόμπερτ Μπράουν διατάχθηκε από τους αστυνομικούς να φύγει. Αρνήθηκε. Επί δεκαπέντε λεπτά λογομαχούσε μαζί τους, ώσπου ένας εξ αυτών βρήκε τον τρόπο να τον πείσει. Τον πυροβόλησε...

Στην πόλη προσπαθούσε να επιβληθεί για άλλη μία φορά το καθεστώς του τρόμου. Ταυτόχρονα οι αστυνομικές δυνάμεις δε λοιδορούσαν και όταν επιτίθονταν κατά σημείων όπου οι διοργανωτές προετοίμαζαν το υλικό τους. Στις 22 Ιούλη, μία ολόκληρη εβδομάδα πριν η αστυνομία εισέβαλλε σε ένα Κέντρο Τέχνης, όπου προετοίμαζαν τα πανό και τις πικέτες, και το έκλεισε για λόγους... υγιεινής, ενώ κατασχέθηκε όλο το υλικό.

Παράλληλα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πολλά γεγονότα: Επισκέψεις κατ' οίκον της αστυνομίας, εκφοβισμού, η αποκάλυψη ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες της Πενσυλβάνιας επίταξαν ένα Κέντρο Νεότητας για να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τουλάχιστον 1.000 παιδιά διαδηλωτών που θα συλλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μαζί με τους γονείς τους, καθώς και ότι αστυνομικοί από τη Φιλαδέλφεια ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον αλλά και στη Νέα Υόρκη για να έχουν ιδίοις όμμασι άποψη και στοιχεία για όσους λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις!

Τελικά οι διαδηλώσεις έγιναν και κυρίως κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ήταν πιο μαχητικές, όπου επιτόπου συνελήφθησαν 282. Πότε ακριβώς συνελήφθησαν οι υπόλοιποι 200 που κρατούνταν στα αστυνομικά τμήματα της Φιλαδέλφειας; Η πλειονότητα των διαδηλωτών που κρατείται σε άθλιες συνθήκες - όπως καταγγέλλουν οι διάφορες οργανώσεις - και βασανίζονται, συνελήφθησαν κατόπιν υποδείξεως για την προηγούμενη δράση τους.

Ισως μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η σύλληψη του Τζον Σέλερς, από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και ο οποίος καλείται να καταβάλλει το εξωφρενικό ποσό του 1.000.000 δολαρίων (360 εκατομμύρια δραχμές) που ορίστηκε ως ποσό εγγύησης για την αποφυλάκισή του. Ισως γιατί ο Σέλερς είναι ένα εκ των διοργανωτικών στελέχών των διαδηλώσεων και κατηγορείται για μια σειρά μικροαδικήματα, ο οποίος όμως συνελήφθη την Τετάρτη όταν ένας αστυνομικός τον αναγνώρισε σε κάποια από τις διαδηλώσεις «ως συμμετέχον στα βίαια επεισόδια της προηγούμενης μέρας». Μαζί του ακόμη έξι συλληφθέντες, στελέχη και αυτά του μαζικού κινήματος και για τους οποίους ορίστηκε εγγύηση 500.000 δολαρίων για την ανάμειξή τους στις διαδηλώσεις από το Σιάτλ μέχρι σήμερα!


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ