Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Συζητούν την ποινικοποίηση του σφυροδρέπανου

Στις 24 Γενάρη συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της Εσθονίας το νέο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και προβλέπει νέες αυστηρές ποινές σε όσους κάνουν δημόσια χρήση και διαδίδουν τα «σύμβολα των κατοχικών καθεστώτων]. Ως τέτοια το νομοσχέδιο ταυτίζει τα σύμβολα της Σοβιετικής Ενωσης (συμπεριλαμβανομένου του σφυροδρέπανου και του κόκκινου αστεριού) και της ναζιστικής Γερμανίας.

Για τη χρήση αυτών των συμβόλων προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια, όπως και χρηματικό πρόστιμο 50 χιλιάδων κορονών (3,2 χιλιάδων ευρώ).

Ενάντια στο νομοσχέδιο έχουν τοποθετηθεί, εκτός από τους κομμουνιστές, αρκετές πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, που σημειώνουν την απαράδεκτη προσπάθεια των αρχών της Εσθονίας να ταυτίσουν με το φασισμό αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντιά του και τον νίκησαν.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, αλλά και στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή ενός άλλου εσθονικού νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα κι επιτρέπει την καταστροφή των σοβιετικών μνημείων. Ο πρόεδρος της Ανω Ρωσικής Βουλής, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Σ. Μιρόνοφ, κατήγγειλε την Εσθονία για διολίσθηση στο νεοναζισμό.

Στο ίδιο το Τάλιν επιτροπή πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων της Εσθονίας κατέθεσε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο 17 χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

Η αντιπαράθεση γύρω από τις ενέργειες αυτές των αρχών της Εσθονίας εκδηλώθηκε και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου η ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ψήφισμα καταδίκης της Εσθονίας, σχετικά με την απόφασή της να ξηλώσει τα σοβιετικά μνημεία. Από τη μεριά της η εσθονική αντιπροσωπεία επιδιώκει να καταγγελθεί η Ρωσία «για ενεργειακό εκβιασμό» της Ευρώπης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ