Κυριακή 28 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Απειλή στην καρδιά της Ευρώπης
  • Τσεχία και Πολωνία στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
  • Αντιδράσεις από τους λαούς

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στην απόφαση να προχωρήσει η βάση ραντάρ στην Τσεχία

Associated Press

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στην απόφαση να προχωρήσει η βάση ραντάρ στην Τσεχία
Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να σηματοδοτηθούν στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, που απ' ό,τι φαίνεται είναι διατεθειμένες τόσο η κυβέρνηση της Τσεχίας, όσο και αυτή της Πολωνίας να δεχτούν στο έδαφός τους, παρ' όλη την αρνητική θέση των λαών σ' αυτές τις χώρες. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με κάποια άλλη χώρα, τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχία θα αποτελέσουν ισχυρό στόχο επίθεσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς τους, ενώ ήδη υπάρχουν οι σπίθες έντασης στις διεθνείς σχέσεις κυρίως με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με τη Ρωσία.

Ο νέος «Πόλεμος των Αστρων»

Πρόκειται για τη «νέα μορφή» του περιβόητου «Πολέμου των Αστρων», δηλαδή τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, τον οποίο «εμπνεύστηκε» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983, που περιλάμβανε οπλικά συστήματα τα οποία υποτίθεται ότι θα δημιουργούσαν για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μια ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις των Σοβιετικών. Σήμερα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, τη θέση αυτού πήρε η λεγόμενη εθνική αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία θα ...προστατέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από «επικίνδυνα κράτη»- τρομοκράτες... Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει τον εντοπισμό πυραύλων αμέσως μετά την εκτόξευσή τους - κάτι που θα γίνεται από την Τσεχία - και αμέσως μετά την καθοδήγηση των αναχαιτιστικών πυραύλων που θα καταστρέφουν τους πυραύλους εν πτήσει - κάτι που πιθανά να γίνει από το έδαφος της Πολωνίας. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» υπολογίζεται να φτάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα υπάρχουν 9 βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο Φορτ Γκίλι της Αλάσκας και δύο στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, που υποτίθεται ότι καλύπτουν αυτό που οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές αποκαλούν απειλή από τη ΛΔ Κορέας. Τώρα οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εγκατάσταση 10 βάσεων εκτόξευσης πυραύλων στην Ευρώπη, ισχυριζόμενες ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις από ιρανικούς πυραύλους, πυραύλους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ή ακόμα και πυραύλους από τη Μέση Ανατολή που θα έχουν κατεύθυνση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Ιράν δεν έχει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και αρκετοί ειδικοί σημειώνουν πως βρίσκεται μακριά από το να αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα. Παράλληλα, από ειδικούς επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι αναξιόπιστο, αφού σε 11 δοκιμές ο αναχαιτιστικός πύραυλος έφτασε το στόχο του μόνο 6 φορές.

Επίσημη αίτηση - απαίτηση σε Τσεχία και Πολωνία

Μόλις την περασμένη βδομάδα, λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Μίρεκ Τοπολάνεκ, 7 μήνες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε επίσημη πρόταση ώστε να εγκατασταθεί το σύστημα ραντάρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία. Παράλληλα, το υπόλοιπο σύστημα πιθανολογείται να εγκατασταθεί στην Πολωνία, κάτι που προτάθηκε στην κυβέρνηση το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες ανακοινώσεις ήρθαν από τον Πολωνό υπουργό Αμυνας, Ραντοσλάβ Σικόρσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η διαφύλαξη της ασφάλειας της Πολωνίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει ή όχι την εγκατάσταση των Αμερικανών και επισήμανε ότι η Πολωνία θα μελετήσει σοβαρά το ζήτημα «αφού είναι ακόμα πιο σοβαρό απ' ό,τι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μιας και οι συνέπειες θα ακολουθούν την Πολωνία για πολλές δεκαετίες».

Και ενώ η πολωνική κυβέρνηση κρατά «μυστικά» τα παραπέρα σχέδιά της, στην Τσεχία τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά γρήγορα.

Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, και ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τσεχία και τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, τόνισε μετά τη συνεδρίαση ότι οι διαπραγματεύσεις και η επικύρωση της συμφωνίας θα διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, αν τελικά η Τσεχία εγκρίνει την αίτηση των ΗΠΑ, τότε περίπου 200 Αμερικανοί ειδικοί θα σταθμεύσουν στη χώρα και θα τεθεί σε λειτουργία η βάση το 2011. Για να εγκριθεί το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου και να επικυρωθεί από τον Τσέχο Πρόεδρο. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστά ποια ανταλλάγματα πιθανά να έχει η Τσεχία γι' αυτό το αμερικανικό σχέδιο, παρόλο που δημοσιεύματα του τσέχικου Τύπου, επικαλούμενα δηλώσεις του βουλευτή και πρώην πρεσβευτή στις ΗΠΑ Αλεξάντρ Βόντρα, αναφέρουν ότι η έγκριση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ θα βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η Τσεχία να καταργηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για απόκτηση βίζας προς τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός από την αρχή δήλωσε την υποστήριξή του στα αμερικανικά σχέδια, υποστήριξε ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας και των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι Τσέχοι θα επωφεληθούν στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης και της έρευνας. Ο ίδιος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δε χρειάζεται διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

Το Κόμμα των Πρασίνων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δείχνει διατεθειμένο να μην υποστηρίξει μια στρατιωτική βάση που δεν είναι μέρος του ...αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ, ενώ πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριλάβουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στα σχέδιά τους γι' αυτό το σύστημα.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ωστόσο δηλώνει έτοιμο να διαπραγματευτεί για την εγκατάσταση συστήματος ραντάρ αλλά όχι για μια βάση που να έχει πυραύλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γίρζι Παρούμπεκ - ο οποίος δεν κρύβει τη θετική στάση του προς τα αμερικανικά σχέδια - είχε δεχτεί την πρόταση των Αμερικανών, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο η Τσεχία όσο και η Πολωνία είναι κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Ηδη στην Τσεχία, στην Ανατολική Βοημία, το ΝΑΤΟ έχει εγκαταστήσει αεροπορική βάση ραντάρ ενώ μια δεύτερη ήδη χτίζεται κοντά στην πόλη Σλάβκοφ ι Μπρνα.

Δυναμώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις

Οπως είναι γνωστό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας τάσσεται κατά των αμερικανικών σχεδίων και απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και μαζί με την - απειλούμενη να βγει εκτός νόμου - Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) έχουν ενεργά δραστηριοποιηθεί ενάντια στα σχέδια αυτά των ΗΠΑ με συγκεντρώσεις, συζητήσεις και τη συλλογή άνω των 50.000 υπογραφών σε κείμενο με το οποίο ζητείται δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο λαός για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το φθινόπωρο, με μικρή διαφορά ψήφων, απορρίφθηκε πρόταση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας στην Κάτω Βουλή της χώρας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γι' αυτό το θέμα. Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Πρασίνων, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος την υπερψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των Τσέχων τάσσεται κατά της εγκατάστασης «πυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφός τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Factum Invenio», που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη - πριν τις τελευταίες εξελίξεις - το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Ενώ στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου φθινοπώρου που διεξήγαγε το «German Marshall Fund», η υποστήριξη στο ΝΑΤΟ ανάμεσα στους Πολωνούς έχει μειωθεί από το 64% που ήταν το 2002 στο 48% το 2006, κυρίως λόγω της αντίθεσης του λαού στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Σημειώνεται ότι η Πολωνία έστειλε πάνω από 2.000 στρατιώτες στο Ιράκ και συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν, ενώ η Τσεχία έχει 99 στρατιώτες στο Ιράκ και 148 στο Αφγανιστάν.

Με ανταποδοτικά μέτρα απειλεί η Ρωσία

Ωστόσο, υπάρχει και αντίδραση από τη μεριά της Ρωσίας - για τα δικά της ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος στην Κεντρική Ευρώπη επισημαίνοντας ότι θα επηρεαστεί τόσο η παγκόσμια όσο και η ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ οι πρώτες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων έκαναν λόγο πως η έγκριση ενός τέτοιου συστήματος «δε θα γίνει χωρίς συνέπειες». Ακόμη, θα «προτείνουν ανταποδοτικά μέτρα» που θα «βοηθήσουν να διατηρηθεί η στρατηγική σταθερότητα και θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και των φίλων και συμμάχων της».

Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, υπογράμμισε: «Εχω κάθε λόγο να επισημάνω ότι δεν υπάρχουν ICBM στο Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, και ούτε πρόκειται να υπάρξουν (στο προσεχές μέλλον). Οπότε το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει είναι, ενάντια σε ποιες χώρες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σύστημα;».

Πάντως, η ένταση στις διεθνείς σχέσεις, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και η αυξανόμενη απειλή ενός ενδεχόμενου χτυπήματος ως απάντηση μιας οποιασδήποτε ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με κάποια άλλη χώρα, σηματοδοτούν ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, εξελίξεις που μόνο αρνητικές μπορεί να είναι για τους λαούς.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ