Κυριακή 28 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από το κοινωνικό δικαίωμα στο εμπόριο ελπίδας

Την τελευταία δεκαετία, μετά την ψήφιση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (2525/97 και 2640/98), μεγάλος αριθμός παιδιών δεν τελειώνει το Γυμνάσιο. Ο αριθμός των μαθητών στα Λύκεια μετά την εφαρμογή των νόμων περιορίστηκε (αναμένεται όξυνση του φαινομένου), η μεγάλη πλειοψηφία των νέων από τις εργατικές και αγροτικές περιοχές εξωθείται στην πρόωρη, βραχυπρόθεσμη και χαμηλή επαγγελματική κατάρτιση στα ΤΕΕ και ΕΠΑΛ (σήμερα) ή απομακρύνεται από το σχολικό περιβάλλον με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που συνοδεύουν αυτά τα φαινόμενα.

Με την καθιέρωση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα AEI και TEI, ένα στα δύο παιδιά μένει εκτός ΑΕΙ - TEI. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι από την εργατική τάξη, την αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα και στράφηκαν σε χαμηλού επιπέδου ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κ.α. και με υψηλό οικονομικό κόστος χωρίς ανάλογη εργασιακή προοπτική. Το εμπόριο ελπίδας ανθεί ιδιαίτερα σ' αυτά τα άτομα που, λόγω της οικονομικής θέσης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος της προετοιμασίας για την εισαγωγή σε σχολές AEI και ΤΕΙ.

  • Τα στοιχεία του 2003 δείχνουν ότι 3 δισεκατομμύρια ευρώ απομυζώνται από το εισόδημα του εργαζομένου το χρόνο για την κατ' ευφημισμό «δωρεάν» εκπαίδευση.
  • Τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ξεπερνούν τις 5.000 με 350.000 μαθητές, χωρίς να υπολογίζονται άλλες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης π.χ. «ιδιαίτερα» μαθήματα.
  • Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών σ' όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τις 13.000 με 1.000.000 μαθητές.
  • Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου της Κρήτης, το μέσο κόστος απόκτησης πτυχίου στο τμήμα αυτό φτάνει τα 50.000 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος προετοιμασίας των μαθητών για την εισαγωγή σ' αυτό το τμήμα πλησιάζει τα 8.000 ευρώ.

Τα ποσά είναι τεράστια, το βάρος για την οικογένεια είναι δυσβάστακτο, ιδιαίτερα για τη γυναίκα, όταν την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ υπογράφει μαζί με την κυβέρνηση αυξήσεις στους μισθούς μόλις 0,77 ευρώ. Και η κυβέρνηση παρέχει μόλις το 3,48% του προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Από την άλλη το σχολείο όλο και πιο πολύ ξεκόβει από το ρόλο του, να παρέχει δηλαδή ολόπλευρη μόρφωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ