Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση διαχείρισης της εξάρτησης

Διαπιστώσεις σε επιστημονική ημερίδα

Η επιχείρηση περιορισμού των ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων και η πρόκριση των φαρμακευτικών προγραμμάτων χωρίς καμία οριοθέτηση οδηγούν στη διαχείριση, αντί για την αντιμετώπιση, του προβλήματος των ναρκωτικών, ήταν η κοινή διαπίστωση εκπροσώπων από όλα τα θεραπευτικά προγράμματα που πήραν μέρος σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, όμως, παρά τις επισημάνσεις για την ψυχοκοινωνική διάσταση της εξάρτησης, από μια τέτοια εκδήλωση έλειψαν οι εκπρόσωποι των ίδιων των εργαζομένων στα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και εκπρόσωποι του ευρύτερου επιστημονικού και κοινωνικού κινήματος κατά των ναρκωτικών.

Ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Μπάμπης Πουλόπουλος επισήμανε ότι «ενώ υπάρχουν στη χώρα μας επιτυχημένα "στεγνά" προγράμματα, η Πολιτεία επιχειρεί τον περιορισμό των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης, προτάσσοντας ταυτόχρονα τα φαρμακευτικά προγράμματα και δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η υπόθεση της εξάρτησης αφορά το άτομο μόνο ως ασθενή». Η επιβεβαίωση ήρθε και απ' τον Χρήστο Κόκκορη, διευθυντή των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ - αν και στην εκδήλωση δεν εκπροσωπούσε τον Οργανισμό. «Αν, είπε, στηριχτούμε μόνο στη μεθαδόνη, αποτύχαμε» και πρόσθεσε: «Πρέπει, είπε, να κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι» δηλαδή να προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη. Τα προγράμματα των υποκαταστάτων προσφέρουν μείωση της βλάβης και δευτερευόντως ανταποκρίνονται στην πλήρη σωματική και ψυχική απεξάρτηση, εξήγησε ο Χρήστος Κόκκορης, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι η οριοθέτηση στόχων. «Είμαι, είπε, εναντίον της μείωσης του επιπέδου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, γιατί όσο μειώνεται το επίπεδο τόσο πιο αναποτελεσματικά γίνονται αυτά τα προγράμματα».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ - και τέως πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ - Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στη μεταχείριση των χρηστών από το σωφρονιστικό σύστημα. Οι στατιστικές, είπε, παρουσιάζουν μόνο το 44% των κρατουμένων για ναρκωτικά, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι, γιατί δεν καταγράφονται, όπως αυτοί που βρίσκονται στα Τμήματα Μεταγωγών. Με τη θεραπεία, είπε σε άλλο σημείο, μειώνεται η παραβατικότητα καθώς σταματάει η εμπλοκή με το νόμο, ενώ αναφερόμενος στην επανένταξη, υπογράμμισε ότι δυσκολεύεται στις σημερινές συνθήκες με τόσο υψηλούς δείκτες ανεργίας.

Η Κατερίνα Μάτσα, διευθύντρια του «18 ΑΝΩ», υπογράμμισε ότι η πρόκριση των φαρμακευτικής αντιμετώπισης συναρτάται με τη διαχείριση της ίδιας της εξάρτησης σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή των ναρκωτικών (2022-06-24 00:00:00.0)
Με προσανατολισμό τη συρρίκνωση των «στεγνών» προγραμμάτων... (2013-11-10 00:00:00.0)
Μεγάλη αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες (2011-12-31 00:00:00.0)
Για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών (2007-09-12 00:00:00.0)
Η φιλοσοφία και οι προτάσεις αντιμετώπισης των ναρκωτικών (2001-06-01 00:00:00.0)
Σεμινάριο πρόληψης της υποτροπής (1997-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ