Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το προτεκτοράτο

«Πλήρη απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και δημιουργία διεθνούς προτεκτοράτου, το οποίο θα έχει υπόσταση ανεξάρτητου κράτους σε όλες τις εκφράσεις του εκτός από την ονομασία: Αυτός είναι ο πυρήνας της εισήγησης που θα παρουσιάσει αύριο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο δημοκρατικός ιμπεριαλισμός

«"Από τη στιγμή, είπε, που η ΕΕ εκτιμήσει ότι το Κόσοβο πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την προσχώρηση στην ΕΕ θα μπορούσε να ανακηρυχθεί και ανεξάρτητο κράτος" (...) Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην ανάγκη αντιπαράθεσης των σοσιαλιστικών κομμάτων με τον "νεοσυντηρητισμό", βασικό στοιχείο του οποίου είναι η δημιουργία συμμαχικών δεσμών ανάμεσα σε κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις (...) Ασκησε επίσης έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οπως κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου η Σοβιετική Ενωση υπονόμευσε την ιδέα του σοσιαλισμού, έτσι και οι ΗΠΑ υπονομεύουν σήμερα την ιδέα της δημοκρατίας, παρατήρησε» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Και ο δάσκαλος που προετοιμάζει παιδιά για το σφαγείο

«Εν τέλει τα τεράστια ποσά που συνεχίζει να δαπανά η Ελλάδα, ασκόπως (και παρανοϊκά) για εξοπλισμούς (σχεδόν 5% του ΑΕΠ έναντι 1% για την Παιδεία, εξ ου και το χάλι της δεύτερης) ενώ δεν υπάρχει κανένας εχθρός που να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, έχουν την προέλευσή τους στο σχολείο, στα εγχειρίδια Ιστορίας όπως τα διδαχθήκαμε μέχρι σήμερα. Στα Βαλκάνια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προσπάθειες γραφής πιο ισορροπημένων και αντικειμενικών βιβλίων Ιστορίας (βλέπε πρόσφατο τόμο από ομάδα σημαντικών Βαλκάνιων ιστορικών) (...) Οι εθνοκεντρικές αυτές θέσεις αποτελούν το απαραίτητο δεκανίκι στην εν πολλοίς συμπλεγματική ελληνική εθνική ταυτότητα. Καιρός να μην έχουμε ανάγκη από τέτοια δεκανίκια. Το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού είναι μια πρώτη αρχή» (ο Α. Ηρακλειδής, καθηγητής Παντείου / «ΤΑ ΝΕΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ