Ας αποχωριστούμε το κρέας, μέρες που 'ναι, συνηθίζεται εξάλλου, κι ας φτιάξουμε μια σαλάτα με καλαμαράκια. Αφού λοιπόν καθαρίσουμε τα καλαμαράκια (500 γρ.), τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει 1 δαφνόφυλλο και λίγο ξίδι. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε πατάτες (επίσης μισό κιλό). Οταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε για λίγο σε ένα σουρωτήρι και έπειτα τα κόβουμε σε κομμάτια (όχι πολύ μεγάλα). Τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα, μαζί με 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Εύκολη, νόστιμη και χορταστική.