Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι «πληγές» που μας ταλανίζουν

Ενα απάνθισμα των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελληνίδα σήμερα παρουσιάζεται στην ατζέντα της ΟΓΕ 2007. Ο «Ρ» έχει ήδη γράψει γι' αυτήν, σήμερα θα περιοριστούμε σε κάποιες «πληγές» που επισημαίνονται στις σελίδες της και που θα πρέπει να μας κρατάνε σε εγρήγορση και σε μαχητικές κινητοποιήσεις σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου: Την ανεργία, την πλύση εγκεφάλου μέσω της πολιτιστικής υποδούλωσης, την ύπαρξη και απειλή του πολέμου με την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις εκτρώσεις - αποτέλεσμα της άγνοιας και έλλειψης ενημέρωσης από τους κρατικούς φορείς, την υποβάθμιση, γενικότερα, της δημόσιας υγείας. Οι γυναίκες και, γενικότερα, η ελληνική οικογένεια είναι πολιορκημένες απ' όλες τις μεριές. Καιρός να αντιδράσουν και να βγουν απ' αυτόν το φαύλο κύκλο!

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ατζέντα:

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ:

Στο 64,3% του άνεργου πληθυσμού.

Στο 63,2% των ανέργων έως 29 ετών.

Στο 70,4% των μακροχρόνια ανέργων.

Στο 73,5% των νεοεισερχομένων ανέργων.

Στους μισθούς έως 500 ευρώ στις θέσεις μερικής απασχόλησης.

Στους μισθούς έως 800 ευρώ στις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Πολιτιστική υποδούλωση

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια τρομακτική προσπάθεια πολιτιστικής καταπίεσης και υποδούλωσης. Πολυεθνικές εταιρείες όλων των ειδών, εκδότες Τύπου και εφοπλιστές γίνονται παραγωγοί πολιτισμού και οι πρωταγωνιστές της τέχνης.

Οι καλλιτέχνες καλούνται να μετατραπούν σε υπαλλήλους και εκτελεστικά όργανα, σε μια επιχείρηση διάδοσης της "μαζικής κουλτούρας" για το λαό με στόχο τη δημιουργία ευάλωτων συνειδήσεων.

Η πνευματική υποδούλωση εξακολουθεί να παραμένει ο κύριος δρόμος για την πολιτική και οικονομική υποδούλωση. Στον αντίποδα, η ΟΓΕ υπερασπίζεται τον πολιτισμό που πηγάζει από τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας».

Πόλεμος και περιβάλλον

Ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης του πλανήτη, όπως έχουν αποδείξει στοιχεία διεθνών μελετών.

Οι πυρηνικές πολεμικές δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα 500 εκατομμύρια αποβολές, 5 εκατομμύρια θανάτους νεογνών, 376 εκατομμύρια καρκίνους, 235 εκατομμύρια γενετικές βλάβες, 587 εκατομμύρια τερατογενέσεις και 5 εκατομμύρια παιδιά με διανοητική υστέρηση. Δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί οι επιπτώσεις από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, οπότε οι αριθμοί αυτοί, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδειχθούν πολύ μικροί.

Παιδεία

Τα σχολικά βιβλία είναι σχεδιασμένα βάσει των τεσσάρων βασικών πυλώνων που καθορίζονται από την έκθεση της UNESCO για την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα. Οι πυλώνες αυτοί είναι:

Μαθαίνω να μαθαίνω: Δηλαδή προγυμνάζομαι για το πώς θα καταρτίζομαι στην υπόλοιπη ζωή μου (αντί να κατακτώ τη γνώση).

Μαθαίνω να ενεργώ: Δηλαδή να διαχειρίζομαι «χωρίς πανικό» τον εφιάλτη της ζωής - λάστιχο που με περιμένει.

Μαθαίνω να συμβιώνω: Δηλαδή να σέβομαι και να υποτάσσομαι στην κάθε είδους εξουσία (εργοδοτική ή κυβερνητική) και να εθίζομαι στη συνεννόηση «και την ταξική συνεργασία».

Μαθαίνω να ζω με οικονομία: Δηλαδή να θεωρώ υπεύθυνο αποκλειστικά τον εαυτό μου για κάθε πρόβλημά μου: Ανεργία, αρρώστια, φτώχεια κλπ., χωρίς να διεκδικώ κοινωνικά δικαιώματα και άλλα τέτοια «αναχρονιστικά στερεότυπα».

Επιπλέον, μέσω της θεσμοθέτησης της «ευέλικτης ζώνης», αποδέχομαι την ύπαρξη και λειτουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με τη χρηματοδότηση που θα τους δίνουν οι ιδιώτες, οι οποίοι και θα καθορίζουν και το περιεχόμενο της μάθησης.

Κύριος στόχος όλων αυτών των «εκσυγχρονιστικών» μέτρων, η προετοιμασία ενός αυριανού πολίτη, που όχι μόνο θα αποδέχεται παθητικά την ακόμη πιο σκληρή εκμετάλλευσή του, αλλά και θα την υποστηρίζει δραστήρια.

Τέτοιο μέλλον επιφυλάσσεται στα παιδιά μας!

Θα τους αφήσουμε;

Εκτρώσεις

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις ανεπιθύμητες κυήσεις και στις εκτρώσεις.

100 έως 120 εκτρώσεις ανά 1.000 κυήσεις (σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λιγότερες από 20 στις 1.000).

Οσο μικρότερη είναι η ηλικία της γυναίκας, τόσο περισσότερο ανεπιθύμητη η κύηση. Γίνεται και «κοινωνικά απαγορευτικό» να αποκτήσει παιδί, όσο είναι πιο νέα, λόγω αδυναμίας συγκερασμού σπουδών, καριέρας και παιδιού, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία της μητρότητας (ωράρια εργασίας, έλλειψη δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, ανεργία κ.ά.).

Σε μια χώρα με υπογεννητικότητα, η μητρότητα είναι ατομική ευθύνη της γυναίκας (στην καλύτερη περίπτωση, ευθύνη του ζεύγους).

Υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας

Η υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, που χαρίζει στην ιδιωτική πρωτοβουλία το φιλέτο της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν καλύπτουν την αντισύλληψη, η έλλειψη υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού, η άγρια εκμετάλλευση των γυναικών από τους εργοδότες τους, οι οποίοι είτε δεν προσλαμβάνουν γυναίκες που πρόκειται να τεκνοποιήσουν, είτε απολύουν τις έγκυες.

Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, η έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις διαιώνισης της ταξικής εκμετάλλευσης και φυλετικής καταπίεσης των γυναικών του καθημερινού μόχθου, στον 21ο αιώνα.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας θεωρεί καθοριστικό, η αναπαραγωγική διαδικασία συνολικά να στηρίζεται αποκλειστικά σ' ένα Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης σ' αυτόν τον τομέα.


Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ